Η συγγραφέας Υγείας και Δημοσιογράφος, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Καθηγητή Χειρουργικής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Dr. Δημήτριο Ζαχαρούλη και συζήτησαν για ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά πολύ κόσμο, τις μεταστάσεις του ήπατος.

ΕΡ. Κύριε Καθηγητά, εξηγήστε μας τι σημαίνει μετάσταση στο ήπαρ; Πόσο διαφέρει από τον πρωτοπαθή καρκίνο;

ΑΠ. Καταρχάς καρκίνος σημαίνει διαταραχή της φυσιολογικής κυτταρικής λειτουργίας. Δημιουργούνται νέα κύτταρα χωρίς να έχουν καταστραφεί τα παλαιά. Έτσι σχηματίζεται μία μάζα, οι όγκοι. Οι όγκοι πολλές φορές μεταναστεύουν/μετακινούνται σε κάποιο άλλο όργανο όπου δημιουργείται όγκος και στο όργανο που έχουν μεταναστεύσει.

ΕΡ. Αληθεύει κύριε Καθηγητά, ότι το ήπαρ είναι ένα όργανο στόχος και κυρίως ένα όργανο που προσβάλλεται πιο συχνά από τους όγκους του παχέος εντέρου;

ΑΠ. Η αλήθεια είναι πως το ήπαρ δέχεται κατά μεγάλο ποσοστό τις μεταστάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με  επιστημονικές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι το 25% των μεταστάσεων στο συκώτι προέρχονται από πρωτογπαθή καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου.

ΕΡ. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που προειδοποιούν μια μετάσταση στο συκώτι;

ΑΠ. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που προειδοποιούν με κάποια συμπτώματα όπως (πυρετό ή δέκατα, αδυναμία, ίκτερο, απώλεια βάρους, ναυτία, μειωμένη όρεξη για φαγητό αλλά και πόνο).  Πάντα όμως εξετάζουμε το περιστατικό αναλόγως το στάδιο που βρίσκεται. Αν το μέγεθός τους είναι μικρό, δεν μπορούμε να τα ψηλαφήσουμε κατά την κλινική εξέταση.

Ο δρ Δημ. Ζαχαρούλης

ΕΡ. Υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση; Ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

ΑΠ. Η  και πιο αποτελεσματική  θεραπευτική αντιμετώπιση και με δυνητική ίαση των ηπατικών μεταστάσεων είναι η χειρουργική αφαίρεση των μεταστάσεων από το ήπαρ. Με το χειρουργείο αφαιρούμε όλες τις μεταστάσεις από το συκώτι αναίμακτα  και προσπαθούμε να διατηρούμε ικανοποιητική ποσότητα  του οργάνου, για να μην προκαλέσουμε ηπατική ανεπάρκεια μετά την επέμβαση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών με βεβαρημένο ιστορικό,  όπου είναι αδύνατη η πλήρης χειρουργική αφαίρεση των εστιών. Οι ραδιοσυχνότητες/ RFA και τα μικροκύματα/ ΜWA είναι τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου,  συμπληρωματικά με την ηπατεκτομή.

ΕΡ. Θα θέλαμε κύριε Καθηγητά να μας δώσετε ένα αισιόδοξο μήνυμα ζωής λόγω του φόβου και της άγνοιας που επικρατεί.

ΑΠ. Αρχικά να πούμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές! Είναι απαραίτητη η πολύ στενή παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Για να διαγνωστούν οι μεταστάσεις του ήπατος νωρίς, απαραίτητος είναι ο τακτικός κλινικός έλεγχος όπου αποτελεί  την καλύτερη λύση (αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχος, αξονική, μαγνητική), γιατί οι μεταστάσεις μπορούν να εμφανιστούν οποτεδήποτε.  Επίσης, τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει,  η σύγχρονη χειρουργική ήπατος με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχει πλέον εξελιχθεί σε ασφαλή θεραπευτικό χειρισμό.