Η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με ένα νέο γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Το καθεστώς αιρεσιμότητας αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων που συνδέονται με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό 2021 – 2027 και το σχέδιο ανάκαμψης.

Επιτρέπει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν διαπιστώνεται ότι οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου από ένα κράτος μέλος επηρεάζουν ή απειλούν σοβαρά τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ ή την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ κατά τρόπο επαρκώς άμεσο. Καλύπτονται όλα τα κονδύλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πόρων που διατίθενται από το μέσο ανάκαμψης Next Generation EU.

Η προσωρινή συμφωνία με το Κοινοβούλιο, επισημαίνει το Συμβούλιο, βασίζεται στην πολιτική καθοδήγηση των ηγετών της ΕΕ κατά τη σύνοδό τους στις 17-21 Ιουλίου 2020. Θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση από τα δύο αυτά θεσμικά όργανα.

Δηλώσεις του Michael Clauss, Μόνιμου Αντιπροσώπου της Γερμανίας στην ΕΕ

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στην ΕΕ, Michael Clauss

“Αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας να οριστικοποιήσουμε τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη. Το νέο καθεστώς αιρεσιμότητας θα ενισχύσει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ όταν οι παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου οδηγούν σε κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την καλή συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα του Κοινοβουλίου, η οποία μας επέτρεψε να επιτύχουμε ταχεία συμφωνία. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί συμφωνία και για την υπόλοιπη δέσμη. Εξασφαλίσαμε μια ιστορική δέσμη χρηματοδότησης ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει σκληρά τα κράτη μέλη, δεν μπορούμε να χρονοτριβούμε”

Πηγή: pelazkarabo.blogspot