Το Συμβούλιο κατάρτισε σήμερα νέο κατάλογο προσώπων που προτείνει να διοριστούν μέλη της Επιτροπής με θητεία έως τις 31 Οκτωβρίου 2024. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφος έγκρισης σε ολόκληρη την Επιτροπή ως σώμα.

Σημειώνεται, πως το άρθρο 17 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ότι ο κατάλογος των υποψήφιων επιτρόπων καταρτίζεται από το Συμβούλιο σε κοινή συμφωνία με τον εκλεγέντα Πρόεδρο της Επιτροπής. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκλεγείσα Πρόεδρος και Ursula von der Leyen έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο καταλόγου στις 21 Νοεμβρίου.

Η σημερινή Επιτροπή έχει, συνολικά 27 μέλη (περιλαμβανομένης της Προέδρου) διότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρότεινε, ως όφειλε, Επίτροπο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία για παράβαση από το Ηνωμένο Βασίλειο της ενωσιακής νομοθεσίας, μη παρουσιάζοντας υποψήφιο Επίτροπο.

Τα πρόσωπα που προτείνονται για τις θέσεις των επιτρόπων είναι τα ακόλουθα:

κ. Thierry BRETON (Γαλλία)

κα Helena DALLI (Μάλτα)

κ. Valdis DOMBROVSKIS (Λετονία)

κα Elisa FERREIRA (Πορτογαλία)

κα Mariya GABRIEL (Βουλγαρία)

κ. Paolo GENTILONI (Ιταλία)

κ. Johannes HAHN (Αυστρία)

κ. Phil HOGAN (Ιρλανδία)

κα Ylva JOHANSSON (Σουηδία)

κα Věra JOUROVÁ (Τσεχική
Δημοκρατία)

κα Στέλλα ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ (Κύπρος)

κ. Janez LENARČIČ (Σλοβενία)

κ. Didier REYNDERS (Βέλγιο)

κ. Μαργαρίτης ΣΧΟΙΝΑΣ (Ελλάδα)

κ. Nicolas SCHMIT (Λουξεμβούργο)

κ. Maroš ŠEFČOVIČ (Σλοβακία)

κα Kadri Skaon (Εσθονία)

κ. Virginijus SINKEVIČIUS
(Λιθουανία)

κα Dubravka ŠUICA (Κροατία)

κ. Frans TIMMERMANS (Κάτω
Χώρες)

κα Jutta URPILAINEN (Φινλανδία)

κα Adina VĂLEAN (Ρουμανία)

κ. Olivér VÁRHELYI (Ουγγαρία)

κα Margrethe VESTAGER (Δανία)

κ. Janusz WOJCIECHOWSKI (Πολωνία),

επιπλέον τους:

κ. Josep BORRELL FONTELLES (Ισπανία), ο οποίος διορίσθηκε ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.Το θέμα θα έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο, την Τετάρτη.

Επίσης την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει την ομάδα της και το πρόγραμμα της Επιτροπής στη ολομέλεια του ΕΚ.

Μετά από συζήτηση, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν με απλή πλειοψηφία εάν θα εκλέξουν την Επιτροπή ή όχι. Εφόσονεκλεγεί, η νέα Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της,
την 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela