Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον Αναστάσιο Τσεκούρα, πλαστικό χειρουργό, στο ιατρείο του στο Κολωνάκι και συνομίλησαν για το πραγματικά «ευαίσθητο» θέμα της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή.

Ερ: Ο καρκίνος του μαστού, η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, οδηγεί συχνά σε μαστεκτομή, η οποία προσθέτει ακόμη περισσότερο άγχος στην ασθενή. Τι ακριβώς σημαίνει αποκατάσταση του μαστού μετά την μαστεκτομή;

Απ: Μιλώντας για «αποκατάσταση του μαστού» εννοούμε τη χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα – σε ένα βαθμό – την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Ερ: Μπορούν όλες οι ασθενείς να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης του μαστού ή υπάρχουν περιορισμοί στην επιλογή των περιστατικών;

Απ: Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού, η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει, για ογκολογικούς κυρίως λόγους, η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Ερ: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή της τεχνικής που θα ακολουθηθεί για την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή;

Απ: Ο πλαστικός χειρουργός θα προτείνει την πλέον κατάλληλη τεχνική, αφού μελετήσει το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς, την μορφολογία των μαστών, την πιθανότητα μαστεκτομής και στον άλλο μαστό, καθώς και άλλες επιστημονικές παραμέτρους και συζητήσει μαζί της την άποψή του και θα αποφασίσουν από κοινού.

Ερ: Τι πρέπει να αναμένει μια γυναίκα που έχει υπεβλήθη σε επέμβαση αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή, μετά το χειρουργείο; Πότε ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του νέου μαστού;

Απ: Επειδή η αποκατάσταση μαστού περιλαμβάνει διάφορα στάδια και διαφορετικές τεχνικές, ο γιατρός θα συμβουλεύσει αναλυτικά και θα καθοδηγήσει την ασθενή ανάλογα με την κατάστασή της.

Ερ: Πότε επιστρέφει η ασθενής στις καθημερινές της δραστηριότητες;

Απ: Η επιστροφή της ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από την επέμβαση μαστεκτομής, από την τεχνική της αποκατάστασης, καθώς και από επιμέρους παραμέτρους, οι οποίες σχετίζονται με το πλάνο θεραπείας που θα σχεδιαστεί από τον χειρουργό μαστού σε συνεργασία με τον πλαστικό χειρουργό.

Ερ: Ποια είναι τα οφέλη της αποκατάστασης;

Απ: Παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί να χαρίσει ξανά στη γυναίκα τον μαστό της που της αφαίρεσε η νόσος, τα οφέλη είναι σημαντικά και, θα λέγαμε, προφανή. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Ακόμη, η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση, με αποτέλεσμα να κερδίσει πίσω την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Ερ: Υπάρχουν επιπλοκές στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή;

Απ: Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος, συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Ερ: Η αποκατάσταση του μαστού μετά από τη μαστεκτομή αποτελεί, τελικά, την αισιόδοξη, φωτεινή πλευρά της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού;

Απ: Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η επανορθωτική χειρουργική του μαστού, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κρίκο στην αλυσίδα της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Ο πλαστικός χειρουργός, από την πλευρά του, έχει ουσιαστικό ρόλο, τόσο σε ότι αφορά στην επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής για την επέμβαση της αποκατάστασης, όσο και στην ενημέρωση της ασθενούς.

Και, εν τέλει, είναι εκείνος που δεν θα αφήσει την ασθένεια να «στιγματίσει» τη γυναικεία θηλυκότητα…