Της Ζωής Τόλη

Τη σκηνοθεσία οικοδόμησε με ζήλο και σκηνική ισορροπία, ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον χαρισματικό Άρη Σερβετάλη, πλαισιωμένο από μία ομάδα ικανών ηθοποιών.

Πρόκειται για ένα κλασικό, αλλά τόσο επίκαιρο έργο που ασχολείται με την αποκτήνωση του κόσμου, όπου η μοναξιά, το ανικανοποίητο, οι πλασματικές ανάγκες και η υστερία των μαζικών κινημάτων οριοθετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Οι συμβολισμοί και η σουρεαλιστική αύρα της θεατρικής συνθήκης, σηματοδοτούν τη χαώδη υπόσταση του παγκόσμιου κοινωνικού ιστού που έχει ανεπανόρθωτα στιγματιστεί από έναν ελλειμματικό ανθρωπισμό.

Ουμανιστική εγγύτητα και πνευματική ακεραιότητα αιχμαλωτίζονται από το γόητρο της βαρβαρότητας και της ψεύτικης λάμψης που εκπέμπουν τα μεταποιημένα ανθρωποειδή σε ρινόκερους.


Στηλιτεύοντας τον ιδεολογικό κομφορμισμό, ο ρουμανο/γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ιονέσκο (1909- 1994), έγραψε το «Rhinoceros», το 1957.  Η άνοδος του φασισμού στην Ευρώπη, τη δεκαετία του ´30, στάθηκε η αφορμή για την έμπνευση και τη συγγραφή αυτού του θεατρικού. Το έργο αποτελείται από τρεις πράξεις.

Σκηνοθεσία:

Ο Γιάννης Κακλέας, επένδυσε τη δυναμική αυτής της αλληγορίας με στοιχεία ευρηματικά και κάλυψε επινοητικά τη σοφή γνωσιολογία των νοηματικών κωδίκων. Εύρωστος λόγος, λυρική έκφραση και συνυποδηλωτική κίνηση, συνθέτουν ένα «πολεμικό» σκηνικό, στέρεο, με καλλιεπείς συναισθηματικές εναλλαγές.

Διλήμματα, αδιέξοδα και παντελής άρνηση αντίστασης, μεταμορφώνουν σε τέρας, την όποια κοινωνία δελεάζεται τάχιστα από τον κάθε είδους συρμό και φανατίζεται με την επιτυχία του αληθοφανούς.

Συντελεστές:

Απόδοση κειμένου / δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας.
Έντονη μουσική Σταύρος Γασπαράτος, εξαίσιοι φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης, σωστά κοστούμια Μαρία Καραπούλιου, εύρυθμη / παθιασμένη χορογραφία – κίνηση Αγγελική Τρομπούκη. Τα εντυπωσιακά σκηνικά φρόντισαν οι Σάκης Μπιρμπίλης και Γιάννης Κακλέας. Παραγωγή: ΑΜ ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ ΕΕ.

Ερμηνείες:

Παίζουν οι Άρης Σερβετάλης, Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαμαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας και Αναστασία Στυλιανίδη. Με καλή χημεία μεταξύ τους, δίνουν άρτιο αποτέλεσμα.

Η ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη, ως Μπερανζέ, μόνο επαινετικά λόγια συγκεντρώνει. Μία εξαϋλωμένη μορφή που αντιστέκεται, έχοντας βαθειά πίστη στον άνθρωπο, ως αξία, που πρέπει να διασωθεί από την ομαδική τρέλα της παραίτησης, την έλλειψη κριτικής σκέψης και την υποταγή στην ευκολία.

Ο χαρισματικός ηθοποιός διαχειρίζεται άψογα το θεατρικό του οίστρο, υπογραμμίζοντας την προσωπική του αγωνιώδη κραυγή διαμαρτυρίας με εύγλωττη εσωτερικότητα.
«Δεν συνθηκολογώ», αναφωνεί ο Μπερανζέ, παρότι με οδύνη αναγνωρίζει την πλήρη μοναξιά του.

Τον Ζαν υποδύεται ο ταλαντούχος Στέλιος Ιακωβίδης, με υποκριτικό σθένος και ευστοχία.

Έλλη Τρίγγου, Θάνος Μπίρκος και Αγγελική Τρομπούκη πολύ καλοί στην υπόκρισή τους, άμεσοι, αυθόρμητοι και εύκαμπτοι.

Αξιοπρεπείς, πηγαίοι και συνεπείς στο ρόλο τους οι Ροζαμαλία Κυρίου, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωστής Μπούντας και Αναστασία Στυλιανίδη.

Συμπερασματικά η ομάδα των ηθοποιών υποστηρίζει διεισδυτικά την πολυμορφική γεωμετρία του έργου.

Αξιολόγηση:

«Ρινόκερος», του Eugene Ionesco, ένα δυνατό θεατρικό σύγγραμμα, με οξεία γραφή, μία σπουδή πάνω στην άλογη πραγματικότητα, την έκπτωση της ηθικής, τη «σύγχυση» της φιλοσοφίας και την αναξιοπιστία του σύγχρονου πολιτισμού.
Καλοδουλεμένη παράσταση, μεστές ερμηνείες, ένα συγκροτημένο, καλλιτεχνικό, σκηνικό σύνολο.

Ευγένιος Ιονέσκο: «Οι άνθρωποι στριφογυρίζουν μέσα στο κλουβί τους που είναι η γη, γιατί ξέχασαν πως μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό».