Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σημερινά δημοσιεύματα για την προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολέψουν έτι περαιτέρω την επένδυση στο Ελληνικό κηρύσσοντας διατηρητέα και άλλα κτήρια του πρώην αεροδρομίου, ανάγκασε την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σε άτακτη υποχώρηση.

Ανακάλεσε την απόφασή της να επανεξεταστεί από το αρμόδιο συμβούλιο (ΚΣΝΜ) η κήρυξη ως διατηρητέων  τριών κτηρίων του Ελληνικού που είχαν κριθεί τον Δεκέμβριο του 2016 ως μη διατηρητέα και μάλιστα με ομόφωνη γνώμη όλων των μελών του ίδιου οργάνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού «η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος».

Και αφού δεν υπήρχαν «νέα στοιχεία» γιατί έγινε η αναπομπή από την υπουργό; Ποιός πίεζε για να μπλοκαριστεί πάλι το έργο; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντηση δεν δίνεται από το Υπουργείο. Απλώς υπενθυμίζεται ότι «μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.

Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών»..