Δεν κατάφερε τελικά να μπει μέσα στο καμένο  τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο  το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ακόμη στο μνημείο.

Συνεπώς, δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν η ζημιά που έχει γίνει, ούτε αν μπορεί να αποκατασταθεί, σε πόσο χρόνο και με τι κόστος.

Όσο περνάνε οι ώρες γίνεται σαφέστερο ότι η αιτία της καταστροφής ήταν μια εγκληματική αμέλεια που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Γιατί, ύστερα  από καθυστερήσεις δεκαετιών είχαν αρχίσει τα έργα αποκατάστασης του μνημείου τα οποία γίνονταν με αυτεπιστασία από τις ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Μια ηλεκτροσυγκόλληση έδωσε τη σπίθα για τη φωτιά. Το συνεργείο που είχε επιλέξει για τη δουλειά η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων κάλεσε την Πυροσβεστική η οποία έσβησε τη φωτιά. Ώς εκείνη τη στιγμή δεν είχε υποστεί μεγάλη βλάβη το μνημείο που έφερε την αρχική ξύλινη στέγη, εσωτερικό διάκοσμο και ιστορικές  τοιχογραφίες.

Ωστόσο είχε συμβεί μια πυρκαγιά σε ένα υπό αναστήλωση μνημείο, και μάλιστα μουσουλμανικό σε μια εποχή που λόγω του τουρκικού δημοψηφίσματος κλιμακώνει ο Ερντογάν  τη ρητορική του εναντίον της Ευρώπης και της χώρας μας.

Ήδη προανήγγειλε ότι θα προσευχηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αγια-Σοφιά που θέλει να μετατρέψει σε τζαμί.  Κανείς λοιπόν δεν είχε την πρόνοια, ούτε η Πυροσβεστική ούτε η Εφορεία, να βρίσκεται σε επιφυλακή μήπως αναζωπυρωθεί η φωτιά, πράγμα που συνέβη τα ξημερώματα όταν είχε αφεθεί το τέμενος αφύλακτο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γείτονες είδαν τους καπνούς τη νύχτα και ειδοποίησαν  την Πυροσβεστική. Ο ιδιοκτήτης του μνημείου, το υπουργείο Πολιτισμού, εκείνη τη στιγμή κοιμόταν του καλού καιρού.

Φταίει η άγνοια κινδύνου της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, φταίει η αδιαφορία της Πυροσβεστικής; Λέγεται πως μετά την πρώτη επέμβαση της Πυροσβεστικής το συνεργείο της Εφορείας συνέχισε το έργο του. Τι ακριβώς έκανε, ουδείς γνωρίζει. Και είναι πολύ πιθανόν η Πυροσβεστική να ρίξει τις ευθύνες στο συνεργείο και το συνεργείο στην Πυροσβεστική.

Έτσι, δεν μπορεί «να  γίνει άμεσα η διερεύνηση  της αιτίας της πυρκαγιάς ούτως  ώστε να αποφευχθούν οι οποιοιδήποτε  μελλοντικοί κίνδυνοι αλλά και  να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες» όπως υποσχέθηκε το υπουργείο διά της γεν. γραμματέως του Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη που βρίσκεται από χθες με τους καθ’ ύλην αρμοδίους που είναι:

η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης  Μουσείων και Τεχνικών Έργων  Ευγενία Γατοπούλου,  η καθηγήτρια  του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης,   η προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου Χρύσα Καραδήμα και  η προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της ΔΑΒΜΜ Ιωάννα Καράνη.

Επίσης, πώς να λάβεις σοβαρά υπόψη ότι «η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ αποτελεί  προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και πως «για το λόγο αυτό το Υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».

Το έργο επρόκειτο να παραδοθεί στο τέλος του 2017. Είχαν γίνει μελέτες αποτύπωσης,  ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου που κάηκε μαζί με την υπό συντήρηση δρύινη στέγη του τζαμιού. Τα χρήματα προέρχονταν από το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020 (συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 €).