Εφυγε σε ηλικία 102 ετών η Ασπασία Παπαθανασίου, μια σπουδαία τραγωδός και συγγραφέας που πρωτοστάτησε με τον Δημήτρη Ροντήρη στην αναβίωση του Αρχαίου Δράματος. Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1918  στην Αμφισσα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.  Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα  για το ελληνικό θέατρο και ιδρυτικό μέλος του «Λαϊκού Θεάτρου», των «Ενωμένων καλλιτεχνών» και μέλος του «Πειραϊκού Θεάτρου» του  Δημήτρη Ροντήρη.

Συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση του Αρχαίου Δράματος με τις περιοδείες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ήδη από  το τέλος της δεκαετίας του ’50. Ετρσι, θεωρείται μία από τις πρώτες ηθοποιούς της χώρας μας που συνεργάσθηκαν με ξένους θιάσους. Συμμετείχε στη δίγλωσση ρωσική παράσταση της «Μήδειας» του Ευριπίδη και της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο Κίεβο. Η Ασπασία Παπαθανασίου ερμήνευε τους ομώνυμους ρόλους των δύο παραπάνω αρχαιοελληνικών έργων στην ελληνική γλώσσα. Επαιξε στη συνέχεια και σε άλλες παραστάσεις στην πρώην ΕΣΣΔ στην Τυφλίδα, αλλά και στο Λονδίνο.   

Ηταν αριστερή και γνωστή για τους αγώνες της ήδη από την περίοδο  της Κατοχής όπου μετείχε στην Αντίσταση. Είχε ενταχθεί στις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ και μαζί με άλλους συναδέλφους της –κυρίως την Αλέκα Παίζη- κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη. Δεν δέχθηκε ποτέ αυτή την κατηγορία λέγοντας πως «στο Δικαστήριο βγήκε όλη η αλήθεια, ό,τι την Παπαδάκη τη σκότωσε ένας πράκτορας των Εγγλέζων…»

Στη διάρκεια της Χούντας παρέμεινε αυτοεξόριστη στο Λονδίνο. Επέστρεψε το 1975 και συνέχισε τη δράση της για  την αναβίωση του αρχαίου δράματος. Ιδρυσε τους «Δεσμούς» και αργότερα το Κέντρο Αρχαίου Δράματος. Ασχολήθηκε πέρα από την θεατρική πρακτική και με τη θεωρητική μελέτη και έρευνα του αρχαίου δράματος και την ανάδειξη της σχετικής κληρονομιάς.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά για το θάνατό της αναφέρει ότι η Ασπασία Παπαθανασίου «υπήρξε η μνήμη της ελληνικής θεατρικής παράδοσης του 20ου αιώνα. Με τις συνεργασίες της με τον Δημήτρη Ροντήρη, τη Μαρίκα Κοτοπούλη, την Κατερίνα Ανδρεάδη, τον Μάνο Κατράκη, τον Σπύρο Μουσούρη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, η Ασπασία Παπαθανασίου έζησε και δημιούργησε στο ελληνικό θέατρο με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του. Το Θέατρο και το Αρχαίο Δράμα της χρωστούν πολλά. Η Ελλάδα της χρωστά πολλά.

Τίμησε τη χώρα μας και τη θεατρική της Ιστορία, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας με τη τέχνη της τους μεγάλους τραγικούς. Η απώλειά της είναι τεράστια. Η απουσία της είναι αναντικατάστατη. Η Ασπασία Παπαθανασίου είχε την ικανοποίηση να δει το έργο της να βραβεύεται με πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις. Η μεγαλύτερη τιμή είναι ότι θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του θεάτρου για πολλές δεκαετίες ακόμη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της και στους πολυάριθμους μαθητές και φίλους».