Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι δύο πλευρές κατά την συζήτηση τους στο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι στις 12. 

Δεν είναι βέβαια όλα ρόδινα, υπάρχουν  τα θέματα της φορολογίας του κλάδου και το χωροταξικό πλαίσιο που τα έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος στο πρωθυπουργό παρουσία της υπουργού Έλενας Κουντουρά και του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Σε ερώτηση μας για το καθεστώς του Airbnb ανέφερε o κ. Ρέτσος πως επιβάλλεται ένας δείκτης άμεσης φορολογίας κατευθείαν στην κράτηση του δωματίου ώστε να υπάρχει και έσοδο για το κράτος.

Ο διάλογος

 Γιάννης Ρέτσος :Πάμε καλά ναι, οι προβλέψεις που είχαν γίνει από την αρχή της χρονιάς και επισήμως με δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη τον Μάρτιο από το Βερολίνο για περίπου 1 εκ παραπάνω τουρίστες όπως φαινόταν τότε από τις προκρατήσεις και τις προγραμματισμένες θέσεις των αεροπλάνων, φαίνεται τώρα πια που είμαστε στην καρδιά της περιόδου και το γεγονός ότι έχουμε πάει πάλι σε θετικό πρόσημο στην αύξηση των εσόδων θεωρούμε ότι αυτό θα διευρυνθεί όταν βγουν πια και τα επόμενα στοιχεία, Μαίου Ιουνίου.

Τσίπρας: πάντως την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς και με το μάτι που λένε, στην Αθήνα

Ρέτσος: Ναι στην Αθήνα υπήρξε μια ανοδική πορεία που με χαρά βλέπουμε να συνεχίζεται και είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τσίπρας: Πάντως φέτος πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. ευρώ

Κουντουρά: Το ελπίζω

Ρέτσος: Το σημαντικό είναι να έχουμε ευχαριστημένο κόσμο, γιατί πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ η Ελλάδα στις σχετικές μελέτες. Αυτή η η καλή συγκυρία πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει.

Τσίπρας: Σημείωσε τη.  Αναγνωρίζω τη σημασία της μεγάλης επιτυχίας τη φετινή χρονιά που μπορεί να δώσει και μια σημαντική ώθηση στην οικονομία, στο να πετύχουμε τις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικούς το 2017. Νομίζω δηλαδή ότι ο τουρισμός και τα αισιόδοξο μηνύματα του πρώτου 5μηνου μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε στις αρχικές και όχι στις αναθεωρημένες προβλέψεις. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω αν συνεχισουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά όσο στο πρώτο πεντάμηνο στον τουρισμό. Αλλά συμφωνώ μαζί σας ότι δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας αλλά να σχεδιάσουμε πώς θα εμπλουτίσουμε αυτή την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται ελληνικός τουρισμός και πως θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας μακράς περιόδου, να δούμε δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 5 καλοκαιρινούς μήνες αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια και την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής

Κουντουρά: Αυτή ήταν και η επιτυχία  του 2016 γιατί με τον ΣΕΤΕ έχουμε εξαιρετική συνεργασία αλλά και με τις περιφέρειες και έτσι καταφέραμε για πρώτη φορά το 2016 να  έχουμε μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου και να θυμίσω ότι ο Σεπτέμβριο Οκτώβριο Νοέμβριο ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών που συνεχίστηκε και μέχρι σήμερα γιατί ο στόχος μας είναι 365 μέρες τον χρόνο τουρισμός. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι έχουμε πολύ καλη συνεργασία και νομίζω σε εθνικό περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να αναδείξουμε και νέους προορισμούς αλλά και να ενισχύσουμε τοπικές οικονομίες. Και με τις επενδύσεις που αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση, νομίζω ότι το υπουργείο μας το 2017 θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.