Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απένειμε χάρη στη 47χρονη Οξάνα Σεβαστίδη, που είχε κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία, επειδή είχε στείλει το 2008 σε γνωστό της Γεωργιανό μέσω SMS πληροφορίες για το στρατιωτικό εξοπλισμό των Ρώσων, λίγο πριν αρχίσει η διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας στη Νότια Οσετία.

Τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την καταδικαστική απόφαση που είχε επιβληθεί στη Σεβαστίδη, ελληνικής καταγωγής, «εξαιρετικά σκληρή», λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αλλά υποσχέθηκε πως θα την εξετάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σεβαστίδη, πωλήτρια καταστήματος στο Σότσι, κατηγορήθηκε για την πράξη της ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια το 2015 και τον Μάρτιο του 2016  δικαστήριο του Κράσνονταρ της επέβαλε ποινή επταετούς κάθειρξης.

Στο σχετικό του διάταγμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από πέντε μέρες, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρει ότι αποφάσισε να δώσει χάρη στην Οξάνα Σεβαστίδη Βαλέριεβνα, για «ανθρωπιστικούς λόγους», απαλλάσσοντάς την από την υποχρέωση να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της.

H Σεβαστίδη από τη φυλακή του Ιβάνοβο έδωσε συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα  «Meduza» και επέμενε στην αθωότητά της,  ενώ κατηγόρησε το συνήγορό της για το χειρισμό της υπόθεσης.