Ενας από τους καλύτερους διευθυντές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που κατάφερε να βγάλει την όπερα στους δρόμους της Αθήνας, να παρουσιάσει θεάματα σε μη αναμενόμενους χώρους και να την «πετάξει» στα ύψη, ανεβάζοντας μονωδούς ακόμη και σε αεροπορικές πτήσεις, ο Μύρων Μιχαηλίδης, τώρα δικαιώνεται.

Μετά την απομάκρυνσή του από το τιμόνι της ΕΛΣ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή στην ιστορική Όπερα της Ερφούρτης και στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του γερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας στη Γερμανία.

Οι γνωρίζοντες μιλούν για μία ξεχωριστή διάκριση καθώς ο Ελληνας αρχιμουσικός προτάθηκε για τη θέση αυτή από το σώμα των μουσικών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ερφούρτης σε σχετική ψηφοφορία που προηγήθηκε.

Η επίσημη «πρώτη» συνεργασία του Μύρωνα Μιχαηλίδη θα πραγματοποιηθεί στην έναρξη της ερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου με την μουσική διεύθυνση της Κάρμεν του Μπιζέ στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ της πόλης, ενώ θα ακολουθήσει η μουσική διεύθυνσή του στην παραγωγή Αΐντα του Βέρντι.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την Όπερα της Ερφούρτης ως προσκεκλημένος αρχιμουσικός και η εισήγηση από τους μουσικούς της ορχήστρας ήρθε μετά την αποχώρησή του από την Εθνική Λυρική Σκηνή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Γενικός Διευθυντής της Όπερας Guy Montavon δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να κερδίσουμε για το θέατρο μας και, ιδιαίτερα για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, τον Μύρωνα Μιχαηλίδη. Εκτιμώ τη διεθνή εμπειρία του, την πολυδιάστατη προσωπικότητά του και την πολύτιμη προσέγγισή του ως προς τους μουσικούς και τους τραγουδιστές.»

Κατά τα προηγούμενα έξι χρόνια, ο Μύρων Μιχαηλίδης ηγήθηκε της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην προετοιμασία της ενόψει μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανέπτυξε πλαίσιο διεθνών συμπαραγωγών του θεάτρου (όπως η συμπαραγωγή με τo Covent Garden στην όπερα Λουτσία ντι Λάμερμουρ), πραγματοποίησε ιστορικά ανεβάσματα, όπως η πρώτη παρουσίαση της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη και της όπερας Λόενγκριν του Βάγκνερ στην Ελλάδα όπως επίσης συνέβαλε με πρωτοπόρες δράσεις στην εξωστρέφεια του οργανισμού και στη διάχυση της λυρικής τέχνης στην κοινωνία (Λυρική στα σχολεία, στις πλατείες, Όπερα της Βαλίτσας κλπ).