Όλα καλά τελικά με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για την αυτόματη δίωξη όποιου παρεμποδίζει την εκτέλεση των πλειστηριασμών.

Μετά την φραστική τροποποίηση που αντικαθιστά την λέξη  αυτεπάγγελτη με την κατ’έγκλιση  διωκόμενο έγκλημα, έπεσαν οι αντιρρήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία «πέρασε» με 146 «ναι», 62 «παρών» και 38 «όχι».

Οι παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού δήλωσαν «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «όχι».

Συνολικά, από την διαδικασία απουσίαζαν 57 βουλευτές. Κατά την ψηφοφορία ο μόνος αδικαιολόγητα «απών» από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε απειλήσει να καταψηφίσει την τροπολογία Κοντονή.

Η τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης πήρε το πράσινο φως και ηρέμησαν τα πνεύματα που είχαν ανάψει στην πρωϊνή ΚΟ.

Στην τροπολογία Κοντονή παραμένει η αυτόφωρη διαδικασία ωστόσο, για όσους:

  • ασκούν βία σε συμβολαιογράφους
  • παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία

 

«Παρών» ψήφισε η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία στην ονομαστική ψηφοφορί που ακολούθησε τελικά ψήφισε «παρών»

Νωρίτερα είχε καταθέσει δική της τροπολογία η οποία προσέθετε δίπλα στην διάταξη που τελικά απέσυρε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι η δίωξη θα ασκείται αυτεπαγγέλτως εάν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος η λειτουργός και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τις ενέργειες του κατά την εκπλήρωση της υπηρεσίας του ή του λειτουργήματός του.

Όμως η τροπολογία κατατέθηκε αφού είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν την έκανε δεκτή αφού ήταν εκπρόθεσμη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «μας κατηγορείτε τόσες μέρες ότι καταθέτουμε εκπρόθεσμες τροπολογίες κι εσείς καταθέσατε την δικιά σας όταν είχε λήξει η συνεδρίαση. Ελεος πιά!».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και δεν αλλάζει ουσιαστικά γιατί απειλείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υπάρχει κίνδυνος για τις Τράπεζες.