Ο 46χρονος κεντροδεξιός δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, είναι η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν για τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Αύριο το πρωί Μακρόν και Φιλίπ θα συναντηθούν στο Μέγαρο των Ηλυσίων,ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει γνωστή αργά το απόγευμα αύριο.

Επίσης, πηγές της προεδρίας είπαν ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί “την Πέμπτη ή την Παρασκευή” τους Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στο Μαλί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι σε περίπτωση νίκης του στις προεδρικές εκλογές θα προγραμμάτιζε να επισκεφθεί πολύ σύντομα τις γαλλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

Ο Φιλίπ ανήκει στο βασικό κόμμα της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρείται πολιτικό τέκνο του Ζιπέ.

Έχει σπουδάσει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και τη Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ).

Ως φοιτητής ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ, αλλά στη συνέχεια προσέγγισε την Δεξιά. Το 2001 έγινε αντιδήμαρχος της Χάβρης και ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.

Υπήρξε δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος στη Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2017

Έγινε βουλευτής το 2012 και δήμαρχος της Χάβρης το 2014 από τον πρώτο γύρο. Υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν ως υποψήφιο πρόεδρο, αλλά μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.