Την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας αναβαθμίζει τα ΤΕΙ δυτικής Αττικής σε πανεπιστήμιο, μεθοδεύει την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, όπως καταγγέλλεται από τα σωματεία όλων των κλάδων θεάματος και ακροάματος.

Γι αυτό, ηθοποιοί, χορευτές, χορογράφοι, καθηγητές χορού και κινηματογραφιστές, απόφοιτοι των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 13:30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι) γιατί παραμένουν αδιαβάθμητα τα πτυχία τους παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από τις ειδικές εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να μην μπορούν να αποδείξουν τί σπούδασαν, ούτε να εξελίξουν τις σπουδές τους διότι τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, το ίδιο Υπουργείο δίνει την ευκαιρία στους απόφοιτους των ΙΕΚ διετούς φοίτησης (δημοσίων και ιδιωτικών) να διαβαθμίσουν τα πτυχία τους παρόλο που δεν δίνουν εξετάσεις σε επιτροπή του ΥΠΠΟ.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια. Τώρα διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της υπογραφής της κοινής υπουργικής απόφασης που θέτει σε εφαρμογή το Νόμο 4481 ΦΕΚ Α’ 100 / 20.7.2017 άρθρο 79, ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή τον Ιούλιο του 2017 και διαβαθμίζει τα πτυχία τους. 

Το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί την υποβάθμιση των  πτυχίων τους σε κατώτερη κλίμακα. Γι αυτό, τα σωματεία ηθοποιών, χορευτών, κινηματογραφιστών οργανώνουν κοινή διαμαρτυρία καταγγέλλοντας  «το Υπουργείο Παιδείας για την πρόθεσή του να κατατάξει τις Ανώτερες Καλλιτεχνικές Σχολές σε επίπεδο Επαγγελματικού Λυκείου και ΙΕΚ».

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν «επειδή είναι προφανές ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα και υπογράφει τη θανατική καταδίκη των καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε την πρόθεσή μας να εναντιωθούμε στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου με όλες μας τις δυνάμεις».