Του Νίκου Μιχαλόπουλου*

 

Αντί εισαγωγής

Για να ερμηνεύσουμε τι γίνεται στην Ουκρανία αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα των στατιστικών και να καταλάβουμε τι γίνεται στην Κριμαία.

.  Εξάρτηση των Ευρωπαίων από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο

Περίπου το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ε.Ε. ( και το 30% του πετρελαίου) προέρχεται από τη Ρωσία, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να βρει άμεσα υποκατάστατα.
Η εξάρτηση ποικίλει. Έτσι υπάρχουν χώρες απόλυτα εξαρτημένες. Ρουμανία 98%, Βουλγαρία 90%, Τσεχία 99%, Λιθουανία 100%, Λετονία 100%, Εσθονία 100%, Φιλανδία 100%.

Άλλες λιγότερο: Πολωνία 60%, Γερμανία (αλλά με αυξητικά ποσοστά) 37%, εμείς 45% η Ιταλία πολύ λιγότερο 28% και η μόνη που αισθάνεται άνετα είναι η Γαλλία με μόλις 2,5%!!
Επίσης σημαντικές είναι και οι εισαγωγές βιομηχανικών μετάλλων όπως: Παλλάδιο με ποσοστό 40%, Βουτάνιο 30%, Νικέλιο 18%.

. Μια Βόλτα στην Κριμαία

Η Κριμαία είναι μια χερσόνησος στη μέση περίπου των περιοχών της Ουκρανίας που βρέχονται από τον Εύξεινο Πόντο. Είχα την ευκαιρία να την επισκεφτώ πριν από πάρα πολλά χρόνια, σε κάποιο ταξίδι μου. Είχα πάει για να δω τις ελληνικές περιοχές, Οδησσό, Μαριούπολη, τότε είχε ανοίξει και το εμπορικό κέντρο ΑΘΗΝΑ, ο Πρόδρομος Ευφιέτζογλου στην Οδησσό και σου έδινε την εντύπωση ότι η ελληνική παροικία έσφυζε από ζωή.

Επισκέφτηκα το μουσείο Φιλικής Εταιρίας, τη περίφημη σκάλα του Αϊζενστάιν, τα τείχη και τα ερείπια της Ελληνορωμαϊκής περιόδου και φυσικά την Κριμαία. Την Κριμαία
την έβλεπες μόνο από απέναντι. Ήταν περιοχή τελείως απαγορευμένη για τους Ουκρανούς.

Ουσιαστικά ήταν Ρώσικο έδαφος και μας πληροφόρησαν ότι είναι απόρρητη ρωσική στρατιωτική βάση. Ουσιαστικά είναι το λιμάνι της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο. Η Ρωσία δεν επρόκειτο ποτέ να την εγκαταλείψει. Και ήταν από τους σταθερούς στόχους της, κάποια στιγμή να την προσαρτήσει και να μετατρέψει την Αζοφική θάλασσα σε Ρωσική Λίμνη. Αυτό ξεκίνησε να κάνει το 2015 και στόχος της είναι η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου. Όποιος πιστεύει ότι οι Ρώσοι θα αφήσουν την Κριμαία δεν ξέρει τι του γίνεται. Φυσικά δεν θέλουν δίπλα της ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τι είπε, ακριβώς, ο Μπάιντεν στο πρώτο διάγγελμα;

Πρώτον προσπαθούσε να εξαναγκάσει τον Πούτιν, να κάνει ΤΩΡΑ, αυτό που όλοι ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ : Την εισβολή στην Ουκρανία. Επειδή γνώριζε ότι δεν ήταν έτοιμος, ότι ο χειμώνας αύξανε την ποσότητα αποτυχίας του εγχειρήματός του και το δυσκόλευε υπερβολικά και επιπλέον πίεζε σε βαθμό ασφυξίας τους Ευρωπαίους, εφόσον η ζήτηση ενέργειας θα ήταν ανελαστική.

Δεύτερον ξεκαθάριζε, με πλάγιο λόγο βέβαια, ότι ΟΛΕΣ οι κυρώσεις θα ήταν ΜΕΤΑ την εισβολή, όχι πριν ή κατά την εισβολή και θα ήταν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ. Αυτό φοβάμαι ότι λίγοι το κατάλαβαν. Εάν ο Μπάιντεν ήθελε να ζορίσει πραγματικά τον Πούτιν, απλά θα έστελνε 10 αμερικάνικα τανκς, με 500 φαντάρους κάπου στην Ουκρανία και θα πρότεινε ή θα έπαιρνε κάποια μέτρα ΠΡΙΝ την εισβολή και τότε πραγματικά θα άλλαζε τελείως το τοπίο. Ουσιαστικά ο Μπάιντεν, δεν προσπάθησε να αποτρέψει τον Πόυτιν αλλά τον ΕΣΠΡΩΞΕ να κάνει τώρα αυτό που έτσι κι αλλιώς θα έκανε (βλ. πρώτη παράγραφο αυτού του άρθρου), εκτίμησε ότι θα ήταν ανέτοιμοι και από ότι φαίνεται είχε δίκιο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Έτσι λοιπόν, μετά τη ‘’διαδικαστική’’ εισβολή που πιστεύω ότι ο Πούτιν την ήθελε περιορισμένη, κεραυνοβόλα και οπωσδήποτε νικηφόρα, με έμφαση στην συντριπτική υπεροπλία δυνάμεων, κάτι σαν παρέλαση που θα τρομοκρατούσε τον αντίπαλο και η οποία κατέληξε σε μια περίπλοκη διαδικασία που κάθε μέρα δημιουργεί προβλήματα σε όλους, αλλά και προ πάντων στον ίδιο και ίσως φτάσει και σε τριγμούς για το ίδιο το καθεστώς του.

Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει πολλά: ανεξέλεγκτη καταστροφή οποιουδήποτε στόχου στην Ουκρανία, σκληρά, τυφλά χτυπήματα για να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα, εκατόμβες θυμάτων, και οτιδήποτε άλλο εκτιμηθεί ότι αυξάνει το ‘’κύρος’’ του, όποιο και αν ονομάσουν σαν τέτοιο.

Ο ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα ‘’Πουτινιά’’ του Πούτιν, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες (τις ονομάζω ‘’Πουτινιές’’ ώστε να μην …χυδαιολογώ).
Μια αντίστοιχη ήταν όταν σε μια επίσκεψη της κ. Μέρκελ – γνωρίζοντας ότι φοβάται τα σκυλιά – ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και εντελώς τυχαία εμφανίστηκε ένας γιγαντιαίος σκύλος, ο οποίος παρέλασε αργά – αργά, με την Μέρκελ να μαζεύεται τρομαγμένη στην πολυθρόνα της, πριν κάποιος έρθει και τον μαζέψει.

Ο Πούτιν ήξερε ότι η Γαλλία πρακτικά έχει μηδενική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως επίσης έχει και στρατιωτική ισχύ, αλλά και αυτονομία (Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πρακτικά μπορεί να δράσει στρατιωτικά μόνη της).

Έτσι δεν μπορούσε να τον πιέσει σε τίποτα και για τίποτα. Του έδειξε λοιπόν ότι δεν έχει καμία όρεξη για συζήτηση μαζί του, από άποψη ουσίας ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ και ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση κουφών ή μάλλον δεν θα ήταν καν συνάντηση αφού υπήρχε μεταξύ τους ένα ‘’αεροδρόμιο’’. Όπως και όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης του Μακρόν ήταν από ‘’χέρι’’, καταδικασμένες να αποτύχουν.

Εξάλλου εν όψει των Γαλλικών Εκλογών, ήταν πλήγμα για το γόητρο του Μακρόν, η ουσιαστική περιθωριοποίηση του στις διαπραγματεύσεις και γιατί να το κρύβουμε; Ο Πούτιν δεν θα έλεγε όχι στην εκλογή της Λεπέν στην Γαλλική προεδρία που θα αύξανε τα προβλήματα της Ε.Ε.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Στο δεύτερο διάγγελμα, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως ΑΥΤΟΣ κάνει κουμάντο στην όλη ιστορία. Αυτός μόνο και οι Ευρωπαίοι είναι απλά πολιτικοί καραγκιόζηδες. Τόσο απλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί να διαφοροποιηθεί, έστω να γκρινιάξει. Όλοι είναι ΟΚ. Πολύ αργότερα οι Γερμανοί, ψέλλισαν διάφορα: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών, ενεργειακούς διακανονισμούς, κάποια μέτρα εναντίον των Ρώσων Ολιγάρχων. Γελοιότητες.

Με το δεύτερο διάγγελμα ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε περισσότερο τους στόχους του. Στόχος είναι η δημιουργία προβλημάτων στην Ρωσία και στην Ευρώπη. Και οι δυο έχουν μπει σε μια αδιέξοδη εν πολλοίς κατάσταση η οποία όποτε και να λήξει και με όποιον τρόπο θα έχει δυο θύματα: τη Ρωσία και την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά και είναι θεατής αλλά ταυτόχρονα και κύριος ρυθμιστής. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια (και ίσως τρία εάν η Κίνα κάνει κάτι στραβό). Όλοι οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές στον πάγκο του Προκρούστη και μένει να δούμε ποιανού θα κοπούν τα πόδια και πόσο.

ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Ουδέν σχόλιο

Η κα Φορ ντερ Λάιεν θα πρέπει να το έχει συνηθίσει. Την καρέκλα δεν στην προσφέρουν την ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ. Και εάν η Ευρώπη δεν αρχίσει να διεκδικεί ρόλο, η Φον Ντεν Λάινεν, θα είναι συνέχεια όρθια και στο περίμενε. Όταν ο κάθε Ευρωπαίος ηγετίσκος, κοιτάει στενά τα μικροσυμφέροντά του, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από έναν κόσμο που παγκοσμιοποιείται συνέχεια.

ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Εμάς σαν Ελλάδα τι μας ενδιαφέρει; Δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ούτε αν φταίνε οι ΗΠΑ, Ούτε αν φταίει η Ρωσία, ούτε αν φταίει ο καταναλωτισμός, ο ιμπεριαλισμός, η παγκοσμιοποίηση ή η Ε.Ε., οι Γερμανοί ή οι απόγονοι των ναζιστών.

Πρέπει μόνο να μας ενδιαφέρει ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί η Τουρκία για να δικαιολογήσει την εισβολή και την προσπάθεια διχοτόμησης της Κύπρου και που ίσως ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ στη Θράκη ή στα νησιά μας.

Οπότε είναι σαφής ποια πρέπει να είναι η θέση μας. Εναντίον σε κάθε προσπάθεια διχοτόμησης της Ουκρανίας από οποιονδήποτε. Άρα είμαστε από θέση αρχών απέναντι στην Ρωσία. Απλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί ο κόσμος θα αλλάξει και σίγουρα δεν θα είναι προς όφελός μας, αφού η Κριμαία και οι νοτιοανατολικές Περιοχές της Ουκρανίας θα περάσουν σε Ρωσικό Έλεγχο που θα γίνει de facto με απόσχιση των τμημάτων της και θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό για εμάς χωρίς να είναι από τώρα γνωστή η αντίδραση των ΗΠΑ, σε αυτή την ‘’ανάρμοστη’’ σχέση, που θα εξαρτηθεί από τη νέα πραγματικότητα που θα έχει δημιουργηθεί.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Εντύπωση προκαλεί η στάση ΟΛΗΣ της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπάρχουν δεκάδες πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι οι οποίοι σιωπούν εκκωφαντικά. Σφάζονται ορθόδοξοι Χριστιανοί και αυτοί ποιούν την νήσσαν. Μέχρι και ο Πάπας έκανε παρέμβαση και αρκετά ηχηρή. Έπρεπε όλοι να είναι στα κάγκελα. Συλλογικές δοξολογίες, λιτανείες, κοινές προσευχές, ταξίδια, παρεμβάσεις. ΤΙΠΟΤΑ. ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ!!!

Και ειδικά για την δική μας Εκκλησία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, επειδή δεν είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι να παίξουμε κάποιο ρόλο, ώστε να ξεφύγουμε από το περιθώριο που εμείς έχουμε επιλέξει να είμαστε. Ας καταλάβουν ότι εκτός από την φροντίδα της εκκλησιαστικής περιουσίας, το παγκάρι και τους ψεκασμένους στους ναούς και τα μοναστήρια, υπάρχουν και άλλα πιο σοβαρά ζητήματα να τους απασχολήσουν.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ο χρόνος όμως δεν είναι με κανέναν. Ούτε για τους Ευρωπαίους, ούτε για την παγκοσμιοποιημένη Οικονομία, ούτε για τον Πούτιν, ούτε δυστυχώς για τους Ουκρανούς. Και αν αυτή η ιστορία τραβήξει πάρα πολύ, σιγά – σιγά θα ‘’κουράσει’’ και θα έχει επιπτώσεις και στον ίδιο τον Μπάιντεν. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι είναι ότι μετά την Ουκρανία, ο κόσμος θα είναι διαφορετικός, όπως ήταν μετά την κρίση στην Κούβα, μετά το Βιετνάμ, μετά το Αφγανιστάν. Η ιστορία έχει ένα ελάττωμα. Πάει πάντα μπροστά…
Αθήνα, 14/4/2022
Υγιαίνετε

* Συγγραφέας – αρχιτέκτονας