Την δωρεά 350 έργων σύγχρονης τέχνης από την προσωπική του συλλογή σε τέσσερα μεγάλα μουσεία του κόσμου ανάμεσα στα οποία και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε σήμερα ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαιρετίζοντας ο πρωθυπουργός την ευγενή προσφορά, τόνισε πως «σήμερα είναι μία πολύ σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας, αλλά μία σπουδαία μέρα και για τον παγκόσμιο κόσμο της σύγχρονης τέχνης», και εξέφρασε την ελπίδα η χειρονομία αυτή να βρει κι άλλους μιμητές. «Έχουμε πολλούς σημαντικούς συλλέκτες στην πατρίδα μας. Και τους καλώ πραγματικά να παραδειγματιστούν από αυτήν την ενέργεια και να προβληματιστούν για το παρόν και για το μέλλον των συλλογών τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκδήλωση έγινε  στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα καθώς το κτήριο ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων. Η δωρεά του κ. Δασκαλόπουλου προς το  Ε.Μ.Σ.Τ. (140 έργα) αναμενόταν εδώ και κάμποσα χρόνια καθώς ο συλλέκτης είχε εκφράσει την πρόθεσή του αυτή πολύ πριν από τα εγκαίνια του μουσείου. Τα 350 έργα που δωρίζει εκτός από το ΕΜΣΤ, στο Guggenheim και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου (100 έργα από κοινού) και στην Tate Gallery του Λονδίνου (110 έργα).

Γι αυτό στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  εκτός από την διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, οι εκπρόσωποι και των ξένων ιδρυμάτων, όπως ο  Richard Armstrong, διευθυντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim, η  Madeleine Grynstejn, από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγου και η δρ. Maria Balshaw διευθύντρια της Tate.

 H δωρεά αυτή δεν ενισχύει απλώς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά του δίνει την ώθηση και το πλεονέκτημα, να καθίσταται προνομιακός συνομιλητής σημαντικών ανάλογων κορυφαίων μουσείων διεθνώς, όπως τόνισε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Κάτι που ανέφερε και ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες συνεργασίας του ελληνικού μουσείου με τα τρία ξένα μουσεία, που είναι επίσης αποδέκτες της δωρεάς αλλά ενδεχομένως και επέκτασής του και σε άλλους χώρους. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος προτίθεται να εκθέσει πολλά από τα έργα της συλλογής του στο Καπνεργοστάσιο, πριν οδεύσουν στα μουσεία του εξωτερικού. «Θα είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τους κατοίκους της πρωτεύουσας να απολαύσουν τα έργα αυτά πριν βρουν τη μόνιμή τους στέγη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αγάπησε την τέχνη όταν σε ηλικία 12 ετών είδε έναν πίνακα του Ρούμπενς στην Πινακοθήκη του Μονάχου. Το πρώτο έργο που απέκτησε ήταν το «The Painting in the Inner Egg» (1993) της Ρεμπέκα Χορν. Από τότε και για τριάντα ολόκληρα χρόνια πλούτιζε τις γνώσεις του και τη συλλογή του με αξιοζήλευτα έργα.

 «Ο συλλέκτης  οφείλει να βλέπει πέρα από την εποχή του, ώστε και τα έργα του να αποτελέσουν ένα corpus για το μέλλον» λέει ο ίδιος που από το 2013 είναι ιδρυτής . του πολιτιστικού και αναπτυξιακού οργανισμού ΝΕΟΝ, που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον σύγχρονο πολίτη.