Σε ολόκληρη την ΕΕ, 50 εκατομμύρια οικογένειες βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια. Ορισμένες δεν έχουν πρόσβαση σε ενέργεια σε προσιτές τιμές, ενώ άλλες μένουν σε παλιά κτίρια χωρίς μόνωση που δεν μπορούν εύκολα να θερμανθούν.

Πολλοί ζουν χωρίς φωτισμό, οικιακές συσκευές, θέρμανση και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις μαγειρέματος – καθημερινά πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένα. Σε αυτές τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όμως η ενεργειακή φτώχεια μας επηρεάζει όλους, όχι μόνο τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Η επιπλέον ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση παλαιών, μη αποδοτικών από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης κατοικιών έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Με την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την παροχή δανείων χαμηλού επιτοκίου, η ΕΕ βοηθά τους ανθρώπους στη δημιουργία ζεστότερων σπιτιών με μόνωση και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και στη βελτίωση της κοινωνίας στην οποία ζούμε.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Πολλές οικογένειες σε ολόκληρη την ΕΕ δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος. Ορισμένες οικογένειες δεν είναι σε θέση να ζεστάνουν επαρκώς τα σπίτια τους, γεγονός που επηρεάζει την υγεία, την ευημερία και την ικανότητά τους για εργασία. Η ΕΕ χρηματοδοτεί προγράμματα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας – όπως τη βιώνει μια οικογένεια στη Λιθουανία.

ROBERTAS MARCINKEVIČIUS

Φαρμακοποιός

Λιθουανία

«Ζούμε στον τελευταίο όροφο, οπότε ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να ανακαινίσουμε την οροφή – από εκεί διαφεύγει συνήθως η θερμότητα. Επίσης, κάναμε βελτιώσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και ανακαινίσαμε τους παλαιούς αγωγούς θέρμανσης του κτιρίου. Τοποθετήσαμε διπλά τζάμια στις μπαλκονόπορτες και μονώσαμε τους εξωτερικούς τοίχους ώστε να συγκρατήσουμε τη θερμότητα. Όλα αυτά ήταν δυνατά χάρη στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ανακαίνισης της ΕΕ».

«Οι συνθήκες είναι πλέον εξαιρετικές. Το κτίριο είναι ζεστότερο και σιγά σιγά μετακομίζουν σε αυτό νέες οικογένειες».

– Robertas Marcinkevičius

VLADZĖ PRUNSKIENĖ

UAB Druskininkų butų ūkis, οργανισμός συντήρησης κατοικιών

Λιθουανία

«Στο Druskininkai, πόλη της Λιθουανίας, πολλά κτίρια χτίστηκαν πριν από το 1960 – οι τοίχοι, τα παράθυρα και οι πόρτες δεν ήταν μονωμένοι, ενώ οι προσόψεις και τα στατικά των κτιρίων ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

«Ο οργανισμός μας έχει ως στόχο τη βελτίωση και την επισκευή πολυκατοικιών ώστε να γίνει η ζωή πιο ευχάριστη για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές. Υποβάλαμε αίτηση για δάνεια από την ΕΕ για λογαριασμό 5.000 οικογενειών που κατοικούν σε πολυκατοικίες – μεταξύ άλλων αυτής όπου κατοικεί ο Robertas. Το μέσος ύψος του δανείου που διατέθηκε ανά διαμέρισμα ανερχόταν σε 9.000€».

«Ακούσαμε τις ανησυχίες των ιδιοκτητών σπιτιών στα παλιά αυτά κτίρια και μιλήσαμε μαζί τους για τις δυνατότητες συντήρησης και ανακαίνισης».

– Vladzė Prunskienė

ALEXANDER ANTONYUK

Βρετανός, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Λουξεμβούργο

«Ως ενεργειακός οικονομολόγος, βοηθάω στην επιλογή των ενεργειακών έργων που θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επισκέπτομαι τις τοποθεσίες των έργων, συνεργάζομαι στενά με τους διαχειριστές τους και παρακολουθώ τον αντίκτυπο. Ένα καλό παράδειγμα ήταν η κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στη Λιθουανία, που μείωσε τις τιμές των εισαγωγών ενέργειας κατά 25 % και έβαλε τέλος στην εξάρτηση της χώρας από έναν προμηθευτή. Έτσι έγινε το σύστημα φθηνότερο και πιο αξιόπιστο για όλους.

Παρέχουμε περίπου 13 δισ. EUR κάθε χρόνο σε δάνεια για έργα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Σε μια συγκεκριμένη περιοχή, οι άνθρωποι που ζούσαν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας αγόραζαν πετρέλαιο θέρμανσης σε γαλόνια με βάση σύστημα πληρωμής που βασιζόταν στη χρήση (pay-as-you-go). Το σύστημα αυτό ήταν ακριβό, ήταν ωστόσο ο μόνος τρόπος που μπορούσαν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Χρηματοδοτήσαμε νέες υποδομές για την παροχή αερίου απευθείας στα σπίτια τους. Το σύστημα θέρμανσης αυτό είναι φθηνότερο, πάντα διαθέσιμο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον».

«Έχω μια από τις καλύτερες δουλειές στην Ευρώπη σε επίπεδο συμβολής του έργου μου στην κοινωνία. Η δουλειά μου στον τομέα της ενέργειας έχει απτό, πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων».

– Alexander Antonyuk

PROF STEFAN BOUZAROVSKI

Βρετανός, Έλληνας, πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Παρατηρητήριο Ενεργειακής Πενίας της ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο

«Έχω την επίβλεψη του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Πενίας της ΕΕ, πρωτοβουλίας της ΕΕ που συγκεντρώνει ερευνητικές ομάδες, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για την ενεργειακή φτώχεια σε όλη την Ευρώπη».

«Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Λιθουανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την ενεργειακή φτώχεια, όπως οι ρυθμίσεις για τον τομέα της ενέργειας και η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης και πόρους με σκοπό την ενημέρωση των αρχών για το πρόβλημα. Τα δεδομένα μας μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα και την απαλλαγή των ανθρώπων από την ενεργειακή φτώχεια».

«Η ενεργειακή φτώχεια μας επηρεάζει όλους – έχει συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας».

– Prof Stefan Bouzarovski

SAM NIEROP

Navigant, εταιρεία συμβουλευτικής για την ενέργεια και το κλίμα

Κάτω Χώρες

«Εργάζομαι στη Navigant, εταιρεία συμβουλευτικής για την ενέργεια και έναν από τους εταίρους που απαρτίζουν το Παρατηρητήριο Ενεργειακής Πενίας της ΕΕ. Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού».

«Συλλέγουμε επίσης πληροφορίες σχετικά με διαφορετικά προγράμματα για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες της Ευρώπης».

«Είμαστε υπεύθυνοι για τη συλλογή και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια. Θέλουμε να δημοσιεύσουμε χρήσιμους πόρους σε μια προσβάσιμη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα».

– Sam Nierop