Οι πληροφορίες του ΤheToc, που διαβάσαμε, σχετικά με την προσέλκυση στην Ελλάδα ανθρώπων τρίτης ηλικίας δεν είναι απλά μια θαυμάσια ιδέα, αλλά, εφόσον υλοποιηθεί θα ‘εχει ευεργετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.

Πριν χρόνια, είχε συζητηθεί μια γερμανική πρωτοβουλία σχετικά με  τη δημιουργία υποδομών για άτομα στο στάδιο ανάρρωσης μετά από κάποιο πρόβλημα υγείας,  και η μετατροπή για το σκοπό αυτό, πλεονάζοντος ξενοδοχειακού δυναμικού,

Πάντως είναι μια καλή ευκαιρία να προχωρήσει η ιδέα αυτή, για προσέλκυση ανθρώπων τρίτης ηλικίας από διάφορες χώρες,τώρα, που ο κορονοιός φεύγοντας ( και ας μην ξανάρθει) αφήνει ένα ισχυροποιημένο Σύστημα Υγείας. Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου έργου. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά το πολύ καλό ιατρικό, αλλά και νοσηλευτικό δυναμικό, που διαθέτει η χώρα, και θα αποτελούσε κίνητρο επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων του ιατρικού κλάδου.

Πέρα από αυτά:

-Θα ενισχύσει την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας, παράλληλα στην αποκέντρωση (δεν εφαρμόσθηκε ποτέ), αφού, κατά ένα μέρος θα χρειαστεί προσωπικό από Αθήνα η Θεσσαλονίκη, λόγω ειδικών γνώσεων και ειδικοτήτων.

– Θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες

– Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων και κατ επέκταση στην αξιοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του πρωτογενή τομέα, που μένει ανεκμετάλλευτο

-Θα επιδράσει θετικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες προέλευσης των

ανθρώπων που θα φιλοξενούνται εδώ

– Θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων δεξιοτήτων και

– Θα ενισχύσεις την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται

Είναι, ακόμη, δύο τομείς.

Στην εποχή της δεύτερης σε συνέχεια κρίσης που διανύει η Ελλάδα, χρειάζεται καινοτόμες δράσεις, και  ενίσχυση της εξωστρέφειας σε όλους τους τομείς, με πρώτον τον τριτογενή τομέα, και δεύτερον τον πρωτογενή, που μπορούν να αποφέρουν, σχετικά γρήγορα τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο άλλοι τομείς, που θα προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι, Α) Ο Αρχαίος Κόσμος, με την πλήρη έννοια του χαρακτηρισμού αυτού.(Μνημεία, πολιτισμός, Αρχαία Ελληνικά. φιλοσοφία, πολιτική, επιστήμη κλπ).

Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ιδρύματα, σχολές, εργαστήρια και άλλα παρόμοια, για σπουδές, στην Ελλάδα, για την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, παρακολούθησης σεμιναρίων γνώσεων, και την απονομή ,στη συνέχεια τίτλων σε όσους συμμετείχαν, που θα φέρουν ονόματα Αρχαίων Ελλήνων, ανάλογα τον τομέα και θα υποδηλώνουν κάτι ουσιαστικό. Μια τέτοια πρωτοβουλία, ένα τέτοιο έργο, θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως, θα καταστήσει, σταδιακά την Ελλάδα Οικουμενικό Πνευματικό Κέντρο και

2) Ο Μοναστηριακός Κόσμος, κατά κύριο λόγο με τη θρησκευτική διάσταση, και   κατά δευτερεύοντα,την πολιτιστική, την επιστημονική, αλλά και την παραγωγική. Για παράδειγμα, σχετικά με την παραγωγή τροφίμων, ποτών, βοτάνων και άλλων, τα προϊόντα που παράγονται σε ορισμένα μοναστήρια, διαθέτουν σπάνια ποιοτικά χαρακτηριστικά, προσφέρονται σε καλαίσθητη συσκευασία και σε σχετικά καλές τιμές.