Εξι ώρες συνεδρίαζε το Κεντρικό Αρχαιολογικό  Συμβούλιο  για να αποφασίστελι το αυτονόητο, το γκρέμισμα των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου που έκρυβε την Ακρόπολη. Υστερα από  έντονες συζητήσεις ελήφθη τελικά η απόφαση, όπως ανακοίνωσε  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ηταν μια δύσκολη συνεδρίαση που κράτησε έξι ώρες, είπε η κ. Μενδώνη. Βεβαίως είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

Το θέμα  του ξενοδοχείου που κρύβει εντελώς το αρχαίο μνημείο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες περιοίκων και πέρυσι απασχόλησε δύο φορές το ΚΑΣ.

Η ανέγερση του κτηρίου αυτού έγινε με νόμιμη οικοδομική άδεια μετά από τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται από το 2012 στην περιοχή. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού όφειλαν να επαγρυπνούν ώστε να εφαρμόζεται και ο αρχαιολογικός Νόμος  που προστατεύει μνημεία μείζονος σημασίας όπως η Ακρόπολη, κάτι που στην περίπτωση αυτή δεν έγινε.

Οταν επισημάνθηκε το γεγονός το ΚΑΣ έκανε   αυτοψία στο ξενοδοχείο, αλλά δεν εξέφρασε άποψή σχετικά με τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του κτηρίου, όπως και ενός ακόμη πολυώροφου που βρίσκεται υπό ανέγερση αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ μετά από σχετική προσφυγή κατοίκων της περιοχής.

Τελικά,  το ΣτΕ στα τέλη του 2019 έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων ακυρώνοντας στην ουσία την άδεια του δεκαώροφου ξενοδοχείου και την προέγκριση της δεύτερης μονάδας, κρίνοντας πως η πολιτεία πρέπει να μεριμνά ώστε να εφαρμόζεται το χαμηλότερο δυνατόν ύψος στα κτίρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής σε περιοχές όπως του Μακρυγιάννη.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, το δικαστήριο σημείωνε ότι ο έλεγχος της δόμησης ήταν ακόμη πιο επιτακτικός, καθώς η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης με έκδοση σχετικού διατάγματος, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών για ψηλά κτίρια τον Μάρτιο του 2019, η παράταση της οποίας λήγει στις αρχές Μαΐου. Τον καθορισμό των όρων δόμησης αναμένει και η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεύτερο ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου για να προσαρμόσει τα κτιριακά μεγέθη της.