Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να μάθουν οι πολίτες των 28 χωρών μελών της ΕΕ, πως τους προστατεύει σε διάφορους τομείς.Ένας από τους τομείς αυτούς, πολύ σημαντικός, είναι τα τρόφιμα.

Δημοσίευσε, λοιπόν, ορισμένα παραδείγματα, όπως αυτά που θα διαβάσετε στη συνέχεια:

Η κόρη της Daniela διαγνώστηκε με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια όταν ήταν 3 ετών. Έκτοτε, η Daniela πρέπει να είναι πάντοτε προσεκτική με τις τροφές που καταναλώνει η κόρη της. Χάρη στις απαιτήσεις που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ, η Daniela μπορεί να βασίζεται στο ότι τα καταστήματα και τα εστιατόρια παραθέτουν την παρουσία τυχόν αλλεργιογόνων συστατικών, όπως τα φιστίκια, στις ετικέτες των τροφίμων. Οι ενωσιακοί κανόνες προστατεύουν επίσης την κόρη της Daniela από εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν επισφαλή τρόφιμα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό συνέβη το 2016, όταν οι αυστριακές και οι γερμανικές αρχές τροφίμων ανακάλυψαν μια παρτίδα από αλεύρι φουντουκιού, το οποίο είχε μολυνθεί με φιστίκια. Η Αυστρία και η Γερμανία ειδοποίησαν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να βεβαιωθούν ότι δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο άλλα άτομα που πάσχουν από αλλεργία στα φιστίκια. Μέσω του συστήματος ειδοποίησης της ΕΕ, οι επιθεωρητές τροφίμων διασφάλισαν την απομάκρυνση του επισφαλούς προϊόντος από όλα τα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.

Οι απαιτήσεις επισήμανσης των τροφίμων και οι επικίνδυνες προειδοποιήσεις για τα τρόφιμα αποτελούν δύο βασικές συνιστώσες των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, η προστασία της υγείας των πολιτών είναι εφικτή μόνο με την ακούραστη αφοσίωση των εμπειρογνωμόνων και των ερευνητών που εφαρμόζουν τους εν λόγω κανόνες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

DANIELA HALM

Γερμανία

«Η κόρη μου είναι πλέον 16 ετών, και σχεδόν όλη της τη ζωή αντιμετωπίζει μια σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια. Θυμάμαι την πρώτη φορά που δοκίμασε φιστίκια. Ήταν τρομακτικό, έβγαλε εξανθήματα και άρχισε να κάνει εμετό.

Για μια οικογένεια όπως η δική μου, η αγορά τροφίμων ήταν ανέκαθεν χρονοβόρα γιατί πρέπει να ελέγχω προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Σύμφωνα με τους κανόνες επισήμανσης των τροφίμων, στη συσκευασία των τροφίμων πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων με έντονους χαρακτήρες. Το γεγονός αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη μου στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε τις ίδιες ετικέτες τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε βρισκόμαστε στη Γερμανία είτε σε οικογενειακές διακοπές στην Ιταλία ή τη Σουηδία. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες όσον αφορά την παρακολούθηση των τροφίμων και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την ακούσια παρουσία αλλεργιογόνων συστατικών.»

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.»

– Daniela Halm

DR DOMINIQUE TURCK

Εμπειρογνώμονας σε θέματα διατροφής, Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

Γαλλία

«Για ορισμένους πάσχοντες από αλλεργία, η κατανάλωση λάθος τροφής σε ποσότητα μικρότερη του 1 mg θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Είμαι παιδίατρος με ειδίκευση στις τροφικές αλλεργίες.

Εκτός από τους ασθενείς μου, παρέχω συμβουλές στην ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με τις τροφές που είναι ασφαλείς για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Επίσης απαντώ σε ερωτήσεις σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλλεργιογόνων τροφίμων. Εάν μια εταιρεία θέλει να πουλήσει ένα προϊόν στην Ευρώπη, στην ετικέτα πρέπει να αναγράφονται πληροφορίες για αλλεργιογόνα συστατικά όπως φιστίκια, ψάρια και αβγά – τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 14 πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες ουσίες στην Ευρώπη.»

 

«Το πρώτο μέτωπο για την ασφάλεια των τροφίμων είναι τα σουπερμάρκετ. Για τον λόγο αυτό, οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να προειδοποιούν επαρκώς τους πάσχοντες από αλλεργίες.»

 – Dr Dominique Turck

 

 

DR ELENA CUBERO-LEÓN

Ισπανίδα, Κοινό Κέντρο Ερευνών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

«Θέλουμε όσοι πάσχουν από αλλεργία να εμπιστεύονται τις ετικέτες τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ ή εισάγονται από το εξωτερικό. Μεριμνούμε ώστε οι εταιρείες τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ να διεξάγουν ομοιόμορφες δοκιμές για αλλεργία και να χρησιμοποιούν την ίδια ορολογία και τις ίδιες μονάδες μέτρησης στις ετικέτες των τροφίμων τους. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε επίσης ένα δίκτυο εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων για τη διεξαγωγή δοκιμών σε ύποπτα προϊόντα διατροφής σε κάθε χώρα της ΕΕ.»

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προστατεύονται επαρκώς χάρη σε αυστηρούς κανόνες επισήμανσης όσον αφορά τις αλλεργίες και σε προειδοποιήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ.»

– Dr Elena Cubero-León

DR JAN HOFFBAUER

Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων

Γερμανία

«Επιτελούμε το έργο μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τροφίμων, ελέγχοντας τη συσκευασία των τροφίμων για αλλεργιογόνα, βλαβερά βακτήρια όπως η σαλμονέλλα και άλλα επικίνδυνα ή μη εγκεκριμένα συστατικά. Βασιζόμαστε στην άριστη συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2016 κάποιος πολίτης στην Αυστρία που έπασχε από αλλεργία στα φιστίκια είχε αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός προϊόντος ζαχαροπλαστικής από έναν τοπικό φούρνο. Οι Αυστριακοί συνάδελφοί μας διαπίστωσαν ότι το αλεύρι φουντουκιού που χρησιμοποιήθηκε στο προϊόν περιείχε μεγάλη ποσότητα φιστικιών, γεγονός που δεν αναγραφόταν στην ετικέτα. Όπως αποδείχτηκε, το αλεύρι είχε αγοραστεί από μια γερμανική εταιρεία.

Αποσύραμε αμέσως το αλεύρι φουντουκιού από τη γερμανική αγορά και προειδοποιήσαμε τις αρχές τροφίμων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Υποπτευθήκαμε όμως ότι το αλεύρι που περιείχε φιστίκια δεν ήταν ατύχημα. Κατόπιν αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε ποινική έρευνα για τον Γεωργιανό παραγωγό του αλευριού».

 

«Διαχειριζόμαστε ετησίως περίπου 4.000 προειδοποιήσεις για επικίνδυνα τρόφιμα, εκ των οποίων οι 400 μόνο στη Γερμανία. Χάρη στη συνεργασία της ΕΕ, μπορούμε να ανταλλάσσουμε γρήγορα πληροφορίες.»

 – Dr Jan Hoffbauer

 

JAN BAELE

Υπηρεσία υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Βέλγιο

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων χρησιμοποιείται για να προστατέψει την ευρωπαϊκή αγορά από την κυκλοφορία επισφαλών τροφίμων. Εάν μια χώρα στείλει σήμα για μια συγκεκριμένη μόλυνση ή για κάποιο επικίνδυνο τρόφιμο, μεριμνούμε ώστε οι αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ να μπορούν να αποσύρουν το προϊόν από τα καταστήματα.

Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις εν λόγω προειδοποιήσεις, ακόμα κι αν προέρχονται από ένα μόνο πρόσωπο ή αφορούν τη μικρότερη δυνατή δόση συστατικού σε ένα τρόφιμο. Το σύστημα ασφάλειας τροφίμων που διαθέτουμε αποδεικνύει ότι η συνεργασία κάνει την ΕΕ ισχυρότερη.»

«Τα τρόφιμα στην Ευρώπη είναι περισσότερο ασφαλή από ποτέ, χάρη στη διασυνοριακή συνεργασία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτουμε.»

 – Jan Baele

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 

 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ::

5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

ΟΙ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΆΣΧΟΥΝ ΑΠΌ ΤΡΟΦΙΚΈΣ ΑΛΛΕΡΓΊΕΣ. Ο ΑΡΙΘΜΌΣ ΑΥΤΌΣ ΑΥΞΆΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΏΣ.

14

Ο αριθμός των αλλεργιογόνων ουσιών που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων στην Ευρώπη. Αυτές θεωρούνται ως οι πλέον συνήθεις αλλεργιογόνες ουσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται το γάλα, η γλουτένη, η σόγια και τα φιστίκια.

3.832

Το σύνολο των προειδοποιήσεων που διαβιβάστηκαν μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) το 2017. Από το 1979 το σύστημα έχει καταστήσει εφικτή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφάλειας των τροφίμων και χρησιμοποιείται πλέον σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και την Ελβετία. Χάρη στο σύστημα, είναι δυνατή η απόσυρση αμφίβολων προϊόντων τροφίμων από τα καταστήματα προτού προκαλέσουν βλάβη στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

114

Το σύνολο των προειδοποιήσεων που συνδέονται με αλλεργίες και διαβιβάστηκαν μέσω του συστήματος της ΕΕ το 2017. Οι εν λόγω προειδοποιήσεις μπορούν επίσης να αποσταλούν σε όλες τις χώρες εάν εντοπιστούν οι ακόλουθοι κίνδυνοι στο περιεχόμενο ή στη συσκευασία των τροφίμων: παρασιτοκτόνα, κολοβακτηρίδια ή άλλα βακτήρια, μέταλλα, ξύλο ή γυαλί, πλαστικό, άζωτο ή άλλες χημικές ουσίες.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela