Η Δημοσιογράφος και Συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε τον Γενικό Χειρουργό Αουαντάλλα Μαχμούντ και συζήτησαν για τον θυρεοειδή και την επεμβατική αντιμετώπισή του.

ΕΡ. Πείτε μας γιατρέ λίγα λόγια για τον θυρεοειδή, πόσο σημαντικός είναι και τι λειτουργίες επιτελεί;

ΑΠ. Αρχικά μιλάμε για τον σημαντικότερο αδένα του ανθρώπινου σώματος και συγκεκριμένα του ενδοκρινικού μας συστήματος. Ο ρόλος του είναι λειτουργικός και καθοριστικός. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας, το ασβέστιο, τις καύσεις και γενικά διατηρεί την ισορροπία του οργανισμού. Παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη.

ΕΡ. Γιατί η έλλειψη του Ιωδίου δημιουργεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα;

ΑΠ. Να τονίσουμε ότι το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για την λειτουργία του οργανισμού, απαραίτητο για τη βιοσύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για την ορθή λειτουργία του μεταβολισμού στη ζωή μας. Επομένως, χρειαζόμαστε το ιώδιο και για αυτό πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ιώδιο όπως τα θαλασσινά.

ΕΡ. Ποιες είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς;

ΑΠ. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

  1. Καλοήθη νοσήματα, όπως τα αδενώματα, καλοήθη όζοι και θυρεοειδίτιδες.
  2. Κακοήθη νοσήματα, οι διάφοροι καρκίνοι του θεοειδούς.

Οι πιο γνωστές παθήσεις είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στον υπερθυρεοειδισμό μιλάμε για την  υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση θυρεοειδικών, ενώ στον υποθυρεοειδισμό μιλάμε για την υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

ΕΡ. Πώς μπορεί να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα;

ΑΠ. Με κλινική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως τις εξετάσεις αίματος να μετρήσουμε  τα επίπεδα των ορμονών. Επίσης, με το υπερηχογράφημα του  θυρεοειδούς, όπου ανιχνεύουμε το συνολικό μέγεθος του αδένα, την υφή, τη θέση, τους όζους. Γενικά όμως με το υπερηχογράφημα δεν ανιχνεύουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ένας ακόμη τρόπος ελέγχου είναι το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, όπου αξιολογούμε  τη λειτουργική εικόνα ενός διαγνωσμένου όζου θυρεοειδούς. Τέλος, με την παρακέντηση με λεπτή βελόνα και βιοψία, ως επιβεβαίωση της διάγνωσης για ύποπτους για κακοήθεια όζους του θυρεοειδούς. Σημείωση: τα αποτελέσματα της παρακέντησης με βελόνα αξιολογούνται ΜΟΝΟ όταν είναι θετικές.

Ο χειρουργός Μαχμούντ Αουντάλλα

ΕΡ. Ακούμε αρκετά συχνά για ασθενείς που λένε ότι έχουν βρογχοκήλη. Τι ακριβώς είναι η βρογχοκήλη;

ΑΠ. Πρόκειται για μία διόγκωση του θυρεοειδούς που μπορεί  να συνοδεύεται από υπερλειτουργία  ή υπολειτουργία του αδένα. Αλλά προσέξτε, το ζήτημα της βρογχοκήλης είναι ανατομικό, άλλωστε το λέει και η ίδια η λέξη «κήλη» και όχι λειτουργικό όπως αρκετοί πιστεύουν. Η βρογχοκήλη μπορεί να είναι ομοιογενής (χωρίς όζους) ή να χαρακτηρίζεται από πολλαπλούς όζους διαφόρων μεγεθών (πολυοζώδης βρογχοκήλη). Όταν είναι μεγάλη η βρογχοκήλη, κρίνεται σκόπιμο να την αφαιρέσουμε γιατί πιέζει τον λαιμό και προκαλεί δύσπνοια ή δυσκαταποσία.

ΕΡ. Αναφέρατε τους όζους. Τι ακριβώς είναι οι όζοι;

ΑΠ. Είναι  μια μάζα του θυρεοειδούς αδένα. Σε μορφή είτε συμπαγούς είτε κυστικός όζος. Οι όζοι που το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο, μπορούμε να τους ψηλαφήσουμε, ενώ αν είναι μικροί χρειάζεται υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Πρέπει να χειρουργήσουμε τους όζους όταν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων (Ψυχροί όζοι), επίσης όταν ένας όζος είναι μεγάλου μεγέθους και πιέζει τον οισοφάγο και τέλος όταν έχουμε τον θερμό θερμό όζο δηλαδή δεν ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική θεραπεία ή δεν μπορεί να την αντέξει ο ασθενής.

ΕΡ. Πώς γίνεται η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα; Ποια είναι η χειρουργική διαδικασία;

ΑΠ. Οι τρόποι είναι τρεις. Με την λοβεκτομή  την ολική και την σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή.  Στη Λοβεκτομή  αφαιρούμε τον αριστερό ή τον  δεξιό λοβό του θυρεοειδούς και όταν υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο. Στην ολική θυρεοειδεκτομή (αφαιρείται το σύνολο του θυρεοειδούς αδένα) ενώ στην σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή ( αφαιρείται σχεδόν όλος ο αδένας).  Αλλά να τονίσουμε ότι δεν προτιμούμε την μερική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα λόγω της πιθανότητας υποτροπής της νόσου. Για αυτό πάντα προχωράμε σε ολική αφαίρεση.