Να που και τα αιολικά πάρκα τα οποία ξεφυτρώνουν  συνήθως στις κορυφές των βουνών, γίνονται αφορμή για σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις όπως η εγκατάσταση των αρχαϊκών χρόνων στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα ( 3 χλμ. από το χωριό Γιαννιτσίου) του Δήμου Καρύστου.

Στα πλαίσια της παρακολούθησης από την αρχαιολόγο Νάντια Γιαγκουδάκη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, του τεχνικού έργου για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αυτή τη θέση βρέθηκαν σε έκταση περίπου ενός στρέμματος  αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (σε μήκος 46 μ. και πλάτος 22,5 μ.).

Η οικιστική αυτή εγκατάσταση βρίσκεται σε οχυρή θέση εντός τμήματος βραχώδους λόφου, με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. Κατά τον αρχαιολογικό καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια, εκατέρωθεν ενός διαδρόμου που καταλήγει σε ανοιχτό χώρο στη ΒΔ στενή πλευρά και ενός αύλειου χώρου στη ΝΑ πλευρά. 

Με βάση την κεραμική που βρέθηκε (αγγεία χρηστικά και αποθηκευτικά ακόσμητα τα περισσότερα, ελάχιστα λεπτότεχνα διακοσμημένα, όπως τμήμα αρύβαλλου με μελανή γραπτή διακόσμηση και λίγα μελαμβαφή θραύσματα) η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μια αγνύθα, καθώς και μια σκωρία σιδήρου, στοιχεία που ενδεχομένως μαρτυρούν βιοτεχνικές δραστηριότητες. Η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας στη θέση αυτή ίσως να προσφέρει και νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης.

 

dav
dav