Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες για να διαμορφωθεί η γραφή από τα γραμμικά μοτίβα των προϊστορικών χρόνων που βλέπουμε χαραγμένα πάνω σε πήλινες σφραγίδες, ως τις πινακίδες Γραμμικής Β που έχουν βρεθεί σε μυκηναϊκά ανάκτορα.
Χαρακτηριστική περίπτωση μια πήλινη σφραγίδα από το Σέσκλο (5800-5300 π.Χ.) από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν, όπως και μια  πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το Ανάκτορο της Πύλου (13ος αι. π.Χ) όπου  διαβάζουμε τη λέξη ti-ri-po (τρίπους).

Οι απαρχές της γραφής και τα βήματα που έγιναν στη διάρκεια του χρόνου θα παρουσιαστούν σε θεματικές ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018. Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου».

Οι ξεναγήσεις (5, 6, 14, 15 Ιουνίου) θα ακολουθούν μια νοητή διαδρομή προς την πρώτη γραπτή απόδοση της ελληνικής γλώσσας στα ανακτορικά αρχεία πινακίδων Γραμμικής Β από την Πύλο και τις Μυκήνες. Από τη γένεση της αλφαβητικής γραφής και τα πρώτα δείγματά της που εκτίθενται στο Μουσείο, η παρουσίαση θα διατρέξει τους αιώνες της άνθησης του ελληνικού κόσμου.

Η διαδρομή της ξενάγησης θα καταλήξει στην περιοδική έκθεση του Μουσείου  «Αδριανός  και Αθήνα.  Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο»,  όπου παρουσιάζεται γλαφυρά η πνευματική «Άνοιξη των Γραμμάτων» κατά την εποχή του Αδριανού που αποτέλεσε την πολιτισμική βάση του Δυτικού πολιτισμού.

Οσοι θα πάρουν μέρος στις ξεναγήσεις (με ελεύθερη είσοδο) πρέπει να επικοινωνήσουν  με το τηλ.: 2132144814. 

 

Εικ. 1. Πήλινη σφραγίδα από το Σέσκλο, από τις μεγαλύτερες του είδους της. Χρονολογείται στη Μέση Νεολιθική περίοδο (5800-5300 π.Χ.).

Εικ. 2. Πινακίδα Γραμμικής Β γραφής από το Ανάκτορο της Πύλου (13ος αι. π.Χ), όπου η λέξη ti-ri-po (τρίπους) προσδιορίζεται και από το λογόγραμμα του αντίστοιχου αγγείου. Η ταύτιση των λογογραμμάτων με τις ελληνικές λέξεις αποτέλεσε επιβεβαίωση ότι η συλλαβική Γραμμική Β απέδιδε την ελληνική γλώσσα.

Εικ. 3. Αττική γεωμετρική τριφυλλόστομη οινοχόη που σώζει στη ζώνη του ώμου μια από τις πρωιμότερες ​επιγραφές του ελληνικού αλφαβήτου: ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ –

ὃς νῦν ὀρχηστῶν πάντων ἀταλώτατα παίζει τῶ τόδε – όποιος τώρα από όλους τους χορευτές χορέψει με περισσότερη χάρη

Βρέθηκε στην Αθήνα, στην περιοχή του Διπύλου. Χρονολογείται μεταξύ 750-725 π.Χ.

Εικ. 4. Άνω τμήμα του επιτυμβίου μνημείου που έστησαν οι Αθηναίοι για να τιμήσουν τους πεσόντες στις μάχες της Κορίνθου και της Κορώνειας το 394 π.Χ. Βρέθηκε στο Δίπυλο το 1907. Στον κανόνα κάτω η επιγραφή ΑΠΕΘΑ]ΝΟΝ ΕΝ ΚΟΡΙΝΘΩΙ ΚΑΙ ΕΝ ΒΟΙΩΤΟΙ[Σ]. Στον κορμό της στήλης είναι χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων και οι φυλές τους.