ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Εκδικητές: η τελευταία πράξη για την άνοδο του αμερικανικού μποξ-όφις και της Marvel Cinematic Universe

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

** Εκδικητές: η τελευταία πράξη

Avengers: Endgame. ΗΠΑ, 2019. Σκηνοθεσία: Άντονι και Τζο Ρούσο. Σενάριο: Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλι. Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μπρι Λάρσον, Λίντα Καρντελίνι, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κάρεν Γκίλαν, Κρις Χέμσουερθ, Κρις Έβανς, Τζος Μπρόλιν, Χέιλι Άτγουελ, Πολ Ραντ, Τζέρεμι Ρένερ. 181΄

Επιτέλους η μεγάλη περιπέτεια της Marvel φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Με την τελευταία αυτή πράξη των Εκδικητών, που, αν θυμάστε στην προηγούμενη, περσινή ταινία, «Εκδικητές: ο πόλεμος της αιωνιότητας», στη σύγκρουσή τους με τον Thanos, έγιναν μάρτυρες της καταστροφής του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού του πλανήτη, θυσιάζοντας μάλιστα στο φινάλε και μερικούς από τους σούπερ-ήρωές τους (ανάμεσά τους και τον Spider-Man). Κι όλα αυτά για να προσφέρουν, στο ατέλειωτο αυτό ταξίδι του franchise της Marvel, 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις παγκόσμιες εισπράξεις των εισιτηρίων (από τις 21 μέχρι σήμερα ταινίες της) και να σταθεροποιήσει την πρώτη θέση της εταιρίας στο μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μποξ-όφις του αμερικανικού σινεμά, υποβιβάζοντας ταυτόχρονα την Disney από την πρώτη θέση που μέχρι πρόσφατα κατείχε.

Για την τελική αυτή αναμέτρηση (Endgame, όπως το αποκαλεί ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, με άλλα λόγια, το «τέλος του παιχνιδιού», το φινάλε), οι υπόλοιποι ήρωες του Marvel Cinematic Universe, Iron Man (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), Captain America (Κρις Έβανς), Captain Marvel (Μπρι Λάρσον), Black Widow (Σκάρλετ Γιόχανσον), Thor (Κρις Χέμσγουερθ), Hulk (Μαρκ Ράφαλο) και Hawkeye(Τζέρεμι Ρένερ), αναλαμβάνουν να βρουν τρόπο να αποκτήσουν τους πολύτιμους λίθους της αιωνιότητας, που είχε χρησιμοποιήσει ο Θάνος (Τζος Μπρόλιν) για να καταστρέψει τον κόσμο, για να επαναφέρουν την ανθρωπότητα στο σημείο πριν από την καταστροφή.

Οι Κρίστοφερ Μάρκους και Στίβεν ΜακΦίλιλι έφτιαξαν ένα, σύμφωνα με τις καλύτερες συνταγές των μπλοκ-μπάστερ, σενάριο, με πλοκή που κυλά άνετα, χωρίς να κουράσει, με ένα πρώτο μέρος όπου παρακολουθούμε την «αναβίωση» των κουρασμένων από την προηγούμενη ταινία σούπερ-ηρώων, ενώ στη συνέχεια, με βάση τα διάφορα ευρήματα (ταξίδια στο χρόνο, κλπ.), αναπτύσσουν διάφορες παράλληλες ιστορίες, με συγκρούσεις, ανατροπές, αναφορές στο παρελθόν και έμπνευση που αντλείται από αυτό. Ενώ, στο τρίτο μέρος, βρίσκουν την ευκαιρία, εκτός από τη δράση και το σασπένς, να δώσουν μια πιο ανθρώπινη πλευρά σε μερικούς από τους σούπερ-ήρωές τους, ιδιαίτερα στον Iron Man και τον Captain America, με τους Ντάουνι και Έβανς να δείχνουν και μια κρυμμένη πλευρά του ταλέντου τους.

Με τους γνωστούς μας από προηγούμενα επεισόδια της σειράς σκηνοθέτες, Άντονι και Τζον Ρούσο, να καταγράφουν με τον επαγγελματισμό που τους χαρακτηρίζει, με εντυπωσιακά ντεκόρ και εκμεταλλευόμενοι τα πιο σύγχρονα εφέ που τους προσφέρει η χολιγουντιανή κινηματογραφία (εφέ που σίγουρα θα τους εξασφαλίσουν ένα από Όσκαρ), για να δημιουργήσουν το σασπένς, χωρίς όμως καμιά ιδιαίτερη φαντασία ή έστω κάτι το καινούριο στο είδος, καταφέρνοντας πάντως να κρατήσουν καθηλωμένους στη θέση τους τους φαν του είδους, φαν που σίγουρα θα φύγουν ικανοποιημένοι (και μάλλον αναμένεται να αυξηθούν με τη νέα αυτή ταινία), μαζί και συγκινημένοι με τη λύση που δίνουν στο αναπάντεχο φινάλε τους (αποφεύγω εδώ να καταφύγω σε κάποιο spoiler). Μπορεί στην εξέλιξη του κινηματογράφου η ταινία να μην προσφέρει τίποτα, στο μποξ-όφις όμως του Χόλιγουντ, αυτό το μπλόκ-μπάστερ των μπλόκ-μπάστερ θα προσφέρει πολλά και, αναμφίβολα, θ’ ανοίξει το δρόμο για καινούριες, παρόμοιες σειρές.