Υπάρχει ηθικός αυτουργός στις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Ηταν αναμενόμενο να δούμε βανδαλισμούς σε ιστορικά χριστιανικά μνημεία όπως αυτό μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν και την αναζωπύρωση του ακραίου φονταμενταλισμού στη γείτονα Τουρκία.

Η Μονή ήταν κλειστή στους επισκέπτες όταν σβήστηκαν ονόματα και πρόσωπα Αγίων στις τοιχογραφίες σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Arkeofili https://arkeofili.com/. Το δυσάρεστο γεγονός θα δει σε λίγες μέρες όλος ο κόσμος όταν θα τελεστεί η πατριαρχική λειτουργία του Δεκαπεντάγουστου.

Τα μόνα πρόσωπα που έμειναν αλώβητα ήταν αυτά της οροφής του μνημείου που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι καταστροφείς. Η Μονή ήταν κλειστή για έργα αναστήλωσης και συντήρησης τα πέντε τελευταία χρόνια. Και μόλις άνοιξε στις 28 Ιουλίου ως μουσείο διαπιστώθηκαν οι εκτεταμένες καταστροφές στις ήδη ταλαιπωρημένες από την εγκατάλειψη και τη φθορά τοιχογραφίες.

Τούρκοι πολίτες καταδικάζουν την πράξη κάτω από το δημοσίευμα ενώ άλλοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν πως έχουν αναλάβει αυτό το «ιερό» καθήκον. Η έκταση των καταστροφών δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί από ειδικούς. Αναμένεται η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον Δεκαπενταύγουστο για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, σύμβολο του πολύπαθου Ποντιακού Ελληνισμού, κοντά στην Τραπεζούντα, πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο, εν ανάγκη και με τη συνδρομή έμπειρων Ελλήνων συντηρητών που διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού.