ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Εβδομάδα κλασικών επιτυχιών με Χοκς, Γκοντάρ και Κοέν

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Μέτρια από νέες ταινίες η νέα κινηματογραφική βδομάδα, που αντίθετα ξεχωρίζει με την επανέκδοση κλασικών επιτυχιών: την απολαυστική παρωδία των ταινιών φιλμ νουάρ, ιδιαίτερα των βασισμένων στα έργα του Ρέιμοντ Τσάντλερ, με την ταινία, «Ο μεγάλος Λεμπόφσκι», με τον Τζεφ Μπρίτζες στο ρόλο του χίπι που μπλέκει σε μια υπόθεση απαγωγής, την αξεπέραστη κωμωδία «Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη» του Χάουορντ Χοκς, κλασικό δείγμα της κωμωδίας screwball, με το εξαίρετο ζευγάρι Κάρι Γκραντ – Κάθριν Χέπμπορν σε συνεχείς απολαυστικούς διαξιφισμούς με βάση ένα υπέροχο, ευρηματικό σενάριο των Ντάντλεϊ Νίκολς και Χάγκαρ Γουάιλντ, και το «Πάθος», σινέ-δοκίμιο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, που, μέσα από το γύρισμα μιας ταινίας του δίνει την ευκαιρία για σχόλιο πάνω στη σχέση ζωής και τέχνης και…πολλά αλά-Γκοντάρ ευφυολογήματα…

** ½ – Τα πάνω κάτω

L’innocent. Γαλλία, 2022. Σκηνοθεσία: Λουί Γκαρέλ. Σενάριο: Λουί Γκαρέλ, Τανγκί Βιέλ, Ναϊλά Γκιγκέ, Ζαν-Κλοντ Καριέρ. Ηθοποιοί: Λουί Γκαρέλ, Ροσντί Ζεμ, Νοεμί Μερλάντ, Ανούκ Γκρινμπέργκ. 99´

Καπου ανάμεσα στις κωμωδίες του Χόλιγουντ, γνωστές ως screwball comedies και τις ελαφρές κωμωδίες της νουβέλ βαγκ (εκείνες ιδιαιτέρα του Φιλίπ Ντε Μπροκά), κινείται η χιουμοριστική αυτή ρομαντική, με φαρσικά στοιχεια, περιπέτεια, τρίτη σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού Λουί Γκαρέλ, γιου του γνωστού σκηνοθέτη Φιλίπ Γκαρέλ.

 

Με τον Γκαρέλ να ερμηνεύει τον Αμπέλ, ένα νεαρό χήρο, τουριστικό οδηγό σε ενυδρείο, ο οποίος αντιμετωπίζει με υποψία το γάμο της μεσήλικης μητέρας του, Σιλβί (Ανούκ Γκρινμπέργκ), με τον από φυλακισμένο για κλοπές Μισέλ (Ροσντί Ζεμ), τον οποίο γνώρισε σε φυλακη κοντά στο Παρίσι, όταν αυτή δίδασκε εκεί υποκριτική στους φυλακισμένους. Σύντομα όμως ο Αμπελ, μαζί με την Κλεμάνς (Νοεμί Μερλάντ), τη στενή φίλη της νεκρής γυναίκας του, για να βοηθήσουν τον Αμπέλ να γλιτώσει από ένα δοσμένο με παράξενους όρους ανθοπωλείο, αποφασίζουν να συμμετάσχουν σε μια κλοπή χαβιαριού για να μπλέξουν με έναν επικινδυνο κινέζο μαφιόζο.

Ο Γκαρέλ παίζει ανάμεσα στην υποκριτική και την αλήθεια, το ψέμα και τον έρωτα, με τα διάφορα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται τους καλογραμμένους, συχνά με χιούμορ, διαλόγους τους για να φτιάξουν χαρακτήρες καλοσυνάτους, αν και για διάφορους λόγους αποτυχημένους, που προσπαθούν, αν και όχι πάντα με επιτυχία, να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Δημιουργώντας το ρυθμό και την απαραίτητη άνεση που απαιτεί η αναπτυγμένη με έξυπνα ευρήματα πλοκή. Με τον ηθοποιό Γκαρέλ και την Νοεμί Μερλάντ, στο εξαιρετικό ντουέτο, με τον Αντέλ και την Κλεμάνς να υποκρίνονται το ερωτευμένο ζευγάρι για να αποσπάσουν την προσοχή από την κλοπή, να δημιουργούν μια από τις πιο όμορφες σκηνές της πνευματώδους αυτής ταινίας.