Ρεσιτάλ ηθοποιίας δίνει η Ιωάννα Παππά ερμηνεύοντας με την απέραντη δύναμη της ψυχής της και του ταλέντου της «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις στον Κεραμεικό.

Πρόκειται για μία παράσταση δουλεμένη σαν κέντημα σε λεπτοϋφασμένο καμβά. Κάθε συλλαβή εκφέρεται ξεχωριστά ακολουθώντας το ρυθμό μιας γρήγορης  ανάσας.

Ο Δήμος Αβδελιώδης και η Ιωάννα Παππά εργάστηκαν εξαντλητικά στον υπέροχο αυτό ποιητικό μονόλογο του Βιζυηνού και παραδίδουν στο κοινό ένα αριστούργημα θεατρικής πράξης και λογοτεχνίας. Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη καθαρεύουσα και δημοσιευμένο πριν από 132 χρόνια (το 1884), ο θεατής γρήγορα παρασύρεται στο φανταστικό κόσμο που ζει ένα μικρό ραφτάκι, το οποίο πίστεψε στις διηγήσεις του παππού του.

Ετσι, ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη, περιμένει  να τον ερωτευθεί η βασιλοπούλα ακούγοντας τη μελωδική φωνή του. Ονειρεύεται  πως έρχονται  τη νύχτα στην κάμαρη του νεράιδες με τα  νεραϊδόπουλα για να τον βοηθήσουν να ράψει ως το πρωί τις σαράντα χρυσαφένιες νυφιάτικες φορεσιές που του παράγγειλε ο βασιλιάς «χωρίς ράμμα και ραφή» για να του δώσει το χέρι της μονάκριβης κόρης του.

Οταν ξυπνάει,  αισθάνεται πως πρέπει να γυρίσει γρήγορα στο χωριό του για να προλάβει ζωντανό τον παππού του και να του περιγράψει τι είδε στην Πόλη. Εκεί, διαπιστώνει  πως τίποτα από τα θαύματα που είδε  ο παππούς του σε αυτή την  πόλη δεν υπήρχε  στην πραγματικότητα. Εζησε μια σκληρή ζωή ανάμεσα σε μύθους και οράματα.  Ξόδεψε όλη του τη ζωή με ένα όνειρο,  να κάνει ένα ταξίδι, να δει τι υπάρχει πέρα απ΄τον ορίζοντα.  Αλλά όσες φορές προσπάθησε να δει  πέρα από την αντικρινή βουνοκορφή,  άλλες τόσες ο δρόμος έκλεινε για το ταξίδι του, όπως εκμυστηρεύτηκε με παράπονο στον εγγονό του. Την επομένη ο παππούς πέθανε κι έμελλε αυτό να γίνει «το μόνο της ζωής του ταξείδιον».

Ολη η παράσταση, διάρκειας 70 λεπτών, έχει έναν αφηγητή που μιλάει ασταμάτητα, κάποιες φορές λαχανιαστά, πάντα συνοδεία  ζωντανής μουσικής (Βαγγέλης Γιαννάκης). Το ποιητικό αυτό έργο βασίζεται στη βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού που έζησε τον εγκλεισμό όταν σε ηλικία 10 ετών εργάστηκε ως παραγιός σε έναν τυραννικό ράφτη στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο θα παιχτεί το καλοκαίρι  σε διάφορες πόλεις κι έτσι θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν και στην περιφέρεια.

Στην πρεμιέρα παρέστη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Μαρία Φαραντούρη, ο Μάνος Ελευθερίου και πολλοί ακόμη άνθρωποι της τέχνης και του θεάτρου.