Tελικά δεν γλίτωσαν από την καταστροφική μανία του «Ιανού» ούτε οι αρχαιότητες που ήταν τακτικά αποθηκευμένες μέσα σε κιβώτια στον  υπόγειο αποθηκευτικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.  Η λάσπη και το νερό πέρασαν στο υπόγειο του μουσείου και το γέμισαν  σε ύψος  2 μέτρων. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας διαθέτει υπόγειες αντλίες και   ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στις αποθήκες του  (έκτασης 500τμ) οι οποίες όμως λειτούργησαν  λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά και η ηλεκτρογεννήτρια του μουσείου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στη σφοδρότητα του φαινομένου.  

Η υπουργός Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα διενεργήσει αυτοψία  την Παρασκευή.  Εν τω μεταξύ, έδωσε εντολή να αγοραστούν κοντέινερς, ώστε να αδειάσει ο υπόγειος χώρος του Μουσείου, για να μπορέσουν να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.

Μετά την αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων διαπιστώθηκε  ότι: Ολόκληρος ο χώρος της αποθήκης είναι καλυμμένος με στρώμα λάσπης πάχους περίπου 15εκ. Το σύνολο των κιβωτίων με τα αρχαία αντικείμενα που ήταν τακτοποιημένα στα ειδικά ερμάρια γέμισαν με νερό και λάσπη. Επίσης μεγάλος αριθμός κιβωτίων παρασύρθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί το περιεχόμενό τους σε ολόκληρη την έκταση της αποθήκης. 

Ολόκληρη η αποθήκη είναι γεμάτη με έπιπλα, κιβώτια, εργαλεία και μηχανήματα που παρασύρθηκαν από το νερό καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την προσέγγιση στο χώρο.     

Όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του μουσείου είναι καλυμμένος με λάσπη και φερτά υλικά. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ενδέχεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Σε κάποια σημεία αποκολλήθηκαν και έσπασαν οι αεραγωγοί του συστήματος κλιματισμού του μουσείου.

 Ολόκληρος ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του ανελκυστήρα. 

Τέλος το μουσείο παραμένει χωρίς ρεύμα. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί με γεννήτριες. 

Σημειώνεται ότι η Υπουργός, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έδωσε εντολή να σταλούν άμεσα από τη Διεύθυνση Συντήρησης εξειδικευμένοι συντηρητές, για να εξετάσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα εκθέματα και της Δημοτικής Πινακοθήκης.