Ενα κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ),  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο ΥΠΠΟΑ και η Υπουργός  Λίνα Μενδώνη συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα με την συμμετοχή των τριών γεν. γραμματέων και άλλων παραγόντων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκαν τα μέτρα που πάρθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ. Καταρχάς ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς στο χώρο εργασίας. Διενεργήθηκε ήδη απολύμανση στους χώρους της ΥΣΜΑ.

Προγραμματίστηκε -και ήδη διενεργήθηκε- τεστ covid-19 από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ σε  υπαλλήλους του άμεσου υπηρεσιακού περιβάλλοντος του υπαλλήλου, ο οποίος διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό.  Λήφθηκαν συνολικά 106 δείγματα υπαλλήλων της ΥΣΜΑ, που αποτελούν το ανώτατο δυνατό όριο, το οποίο μπορούσε να εξυπηρετήσει η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Προγραμματίστηκε η διενέργεια τεστ covid-19 από το πανεπιστημιακό εργαστήριο αύριο, Τετάρτη, 23-09-2020 για 100 ακόμη υπαλλήλους. Μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ covid-19 και την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, η ήδη κλειστή από σήμερα ΥΣΜΑ θα παραμείνει κλειστή για δύο ακόμη ημέρες .


Ελήφθησαν όμως
μέτρα προστασίας όλων  των υπαλλήλων του Υπουργείου για τον περιορισμού διασποράς τους κορονοϊού. Ως προληπτικό μέτρο αποφασίστηκε να γίνει συστηματική απολύμανση σε όλα τα κτίρια των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, στα γραφεία και στους αποθηκευτικούς χώρους.  

 Καθιερώνεται η εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό έως 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία του Φορέα  από 21/9/2020 έως και 4/10/2020 με ορθολογικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση της δημόσιας αποστολής των υπηρεσιών. 

Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε κάθε είδους χώρους εργασίας. Οι είσοδοι των υπηρεσιών πρέπει να διαθέτουν σταθμό αντισηψίας και να εφοδιάζουν με μη ιατρική μάσκα προστασίας όσους εισέρχονται στα κτίρια των υπηρεσιών χωρίς να διαθέτουν μάσκα.

Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται ηλεκτρονικά όταν αυτό είναι δυνατόν εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων οπότε η εξυπηρέτηση θα γίνεται  κατόπιν  ραντεβού.

Yποχρεωτική  γίνεται και η τήρηση του παρουσιολογίου COVID -19, ώστε να καθίσταται δυνατή η συμπλήρωση και η επικαιροποίηση της μικροεφαρμογής «Στελέχωση Υπηρεσιών στο πλαίσιο των μέτρων για COVID 19 (https://hr.apografi.gov.gr/app/do?5Link).