Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προετοιμάζεται για τη μεγάλη σύνοδο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, που μπορεί να εξελιχθεί σε ιστορική, με δεδομένη την έναρξη διαλόγου ΕΕ- Τουρκίας και τα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Προϋπόθεση, να υπάρξει, έστω και μίνιμουμ συμφωνία στα μεγάλα θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τρόπους εμβάθυνσης και ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς, ανάπτυξης μιας πιο φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και άσκησης πίεσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν κυρίως με τα εξής ζητήματα:

. Επιστροφή σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό

. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και αύξηση της αυτονομίας τους

. Επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης

Εξωτερικές σχέσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει στρατηγική συζήτηση σχετικά με τηνΤουρκία. Κατά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 19 Αυγούστου 2020, ορισμένα κράτη μέλη έθιξαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και υπενθύμισαν και επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης.

Όπως δήλωσε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά κατά τη σύνοδό μας τον Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές θα τεθούν επί τάπητος»

Μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 22 Ιουνίου 2020 και τη σύνοδο με τον πρόεδρο Σι στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, που πραγματοποιήθηκαν μέσω βιντεοδιάσκεψης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενδέχεται να ασχοληθεί και με άλλα συγκεκριμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ανάκαμψη

Στα μεγάλα θέματα θεωρείται βέβαιο, πως θα συμπεριληφθεί και η ανάκαμψη της ΕΕ, κάτι που απασχολεί και την τριμερή, σημερινή βιντεοδιάσκεψη Merkel. Sassoli,Von der Laien.

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που συνιστούν τους δύο πυλώνες μιας τέτοιας ανάκαμψης, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ενιαία αγορά, θα προωθήσουν νέες μορφές ανάπτυξης και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ.«Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την επίτευξη του ζωτικού μας στόχου: μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. (…)

Η στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης είναι το νέο κοινό μας σχέδιο για αυτό τον αιώνα. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον.», δήλωσε ο Πρόεδρος Charles Michel.