Τα μνημεία του Καστελορίζου επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από την έφορο Αρχαιοτήτων της περιοχής και παρακολούθησε το τελευταίο ρεσιτάλ που πραγματοποίησε  εκεί την Κυριακή το βράδυ η Λυρική Σκηνή.

Η κ. Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στον ημιτελή Ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, του 1902, που χτίστηκε κατά το πρότυπο της Αγ. Ειρήνης των Αθηνών με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας.  Ο ναός είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο.

Είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού. Έμεινε ημιτελής έπειτα από τον θάνατο του δωρητή και του αρχιτέκτονα. Οι προσπάθειες αποκατάστασής του, κατά τη δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν. Σήμερα, ο ναός αποκαθίσταται με δωρεά του Αθανάσιου και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Επειτα, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το φρουριακό συγκρότημα της Μονής Αγίου Γεωργίου του Βουνού, που παραμένει ακατοίκητο εδώ και δεκαετίες. Η Μονή εντάχθηκε το 2010 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου (ΕΣΠΑ 2007-2013), με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Την πλήρη αποκατάσταση του καστρομονάστηρου υλοποίησε, με αυτεπιστασία, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα αναζητηθούν τρόποι, ώστε το συγκρότημα της Μονής να παραμείνει ανοιχτό, επισκέψιμο και να αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές χρήσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό,   το Υπουργείο Πολιτισμού θα συνδράμει τον Δήμο Καστελορίζου, με το 50% του ποσού που απαιτεί η αποκατάσταση ενός Σχολείου, προκειμένου να μη χαθεί η συνολική χρηματοδότηση, την οποία προσφέρει κατά 50% το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ΥΠΠΟΑ θα καλύψει το ποσό αυτό, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο προκειμένου να στεγάσει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις.

Το βράδυ της Κυριακής, η κ. Μενδώνη προλόγισε το τελευταίο από τα 18 ρεσιτάλ που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή -με τη συμμετοχή των Ρίτας Αντωνοπούλου, Θοδωρή Βουτσικάκη, Ζαχαρία Καρούνη και Μπέττυς Χαρλαύτη- στο πλαίσιο του θεσμού του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», παρουσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ  Γιώργου Κουμεντάκη.