ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 2 Ιουνίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

2 Ιουνίου 455

 Λεηλασία της Ρώμης: Οι Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και λεηλατούν την πόλη για δύο εβδομάδες. Ο Πάπας Λέων Α’ μεσολαβεί για να σώσει τον πληθυσμό της πόλης. Οι Βάνδαλοι στρέφονται στη λαφυραγωγία και καταστρέφουν σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Ο όρος “Βανδαλισμός” καθιερώθηκε μετά τη λεηλασία της Ρώμης για να περιγράψει παρόμοια ιστορικά γεγονότα.

2 Ιουνίου 1098

 Α’ Σταυροφορία: Λήξη της πρώτης πολιορκίας της Αντιόχειας. Οι σταυροφόροι καταλαμβάνουν την πόλη. Μετά από λίγες μέρες ακολούθησε η δεύτερη πολιορκία (7 Ιουνίου). Οι Σταυροφόροι βρέθηκαν, με την σειρά τους, στην θέση του πολιορκημένου, καθώς βρέθηκαν να πολιορκούνται από δυνάμεις των Σελτζούκων, οι οποίοι επεχείρησαν να ανακαταλάβουν την πόλη. Η ανακάλυψη της Αγίας Λόγχης έδωσε στους Σταυροφόρους το απαραίτητο κουράγιο ώστε να απωθήσουν τον στρατό αυτό. Ο Βοημούνδος κατέστη, τότε, αδιαμφισβήτητος κύριος της πόλης και αρνούμενος τον βυζαντινό τίτλο του Δούκα της Αντιόχειας, αυτοανακυρήχτηκε Πρίγκιπας της Αντιόχειας, σηματοδοτώντας, έτσι, την ανεξαρτητοποίησή του απέναντι στο Βυζάντιο.

2 Ιουνίου 1971

 O Παναθηναϊκός πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων. Έγινε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ελληνική ομάδα η οποία αγωνίστηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με προπονητή τον Φέρεντς Πούσκας και ηγέτες το δίδυμο Μίμη Δομάζου – Αντώνη Αντωνιάδη έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στις 2 Ιουνίου 1971 στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, όπου αντιμετώπισε τον Άγιαξ από την Ολλανδία, από τον οποίο και ηττήθηκε με 2-0.