UPD

Ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των προσφύγων που έμεναν στο Ελληνικό για περίπου ενάμισι χρόνο προς τη Θήβα , τα Οινόφυτα και το Δερβένι.

Με πλατύ χαμόγελο εμφανίστηκε ο υπουργός Mεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας. Μετά από καιρό, περίπου 18 μήνες, έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας». Αυτό δήλωσε ο κ. Μουζάλας από το νεοσύστατο κέντρο προσφύγων στη Θήβα: μία δομή που φιλοξενεί ήδη από το μεσημέρι, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και προσφύγων – κυρίως οικογενειών – μετά την εκκένωση του Ελληνικού.

Αυτή η δομή αναμένεται να υποδεχθεί 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.

Εξήρε την συνεισφορά του δημάρχου Θήβας, Σπύρο Νικολάου, την βοήθεια του υπουργού Δημοσίας Τάξης Ν.Τόσκα και της Αστυνομίας που έχουν επιχειρήσει με επιτυχία την τέταρτη επέμβαση μαζί με Μυτιλήνη, Ειδομένη και Πλ.Βικτωρίας.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας τόνισε με νόημα σχετικά σε ό,τι αφορά τις κινδυνολογίες που είχαν ακουστεί γύρω από την εκκένωση του Ελληνικού: «Άκουσα από πολύ σοβαρή ΜΚΟ, ότι ασχολήθηκαν με την υγεία αυτών των ανθρώπων και στεναχωρήθηκαν γιατί η μεταφορά τους διακόπτει αυτή την επαφή, άκουσα για απεργίες πείνας, άκουσα πολλές σαχλαμάρες. Μέχρι να εκκενωθεί το Ελληνικό όλοι βρίζανε το Ελληνικό. Τώρα που εκκενώθηκε, όλοι πιστεύανε – και εσείς οι δημοσιογράφοι – ότι στο τέλος θα ασκηθεί βία. Η διάψευση αυτή σας κάνει χαρούμενους, δεν αμφιβάλλω».

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας στο Ελληνικό για τη μεταφορά των μεταναστών στη Θήβα.

 

 

Μέχρι τώρα τα πράγματα είναι ήρεμα αλλά μια διμοιρία των ΜΑΤ απαγόρευσε την προσέλευση των δημοσιογράφων και τους ώθησαν προς την Λ.Ποσειδώνος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αστυνομίας 400 – 500 οικογένειες θα μεταφερθούν  στον καταυλισμό της Θήβας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές.

Αντίθετοι με τη μεταφορά είναι οι εκπρόσωποι των εθελοντών:

Η αστυνομία επισημαίνει ότι το 90% μετακινείται εθελοντικά, ενώ για τους υπόλοιπους θα γίνει διάλογος.

Από τις 10.30 οι πρόσφυγες άρχισαν να επιβιβάζονται σε πούλμαν, προκειμένου να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.

Η εκκένωση έχει ξεκινήσει πρώτα από το γήπεδο του μπέιζμπολ και θα ακολουθήσει το γήπεδο χόκεϊ και η αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου. Την ίδια ώρα τα πράγματα των προσφύγων θα μεταφερθούν με φορτηγό μεταφορικής εταιρείας. Πρώτες κατά προτεραιότητα επιβιβάζονται οικογένειες που θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα ενώ κάποιοι θα φιλοξενηθούν και στη δομή της Μαλακάσας.