ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 20 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

 

20 Απριλίου 571

Γεννιέται ο προφήτης και ιδρυτής του Ισλάμ Μωάμεθ. Με το θρησκευτικό του μήνυμα καθόρισε τις πολιτικές-κοινωνικές πρωτοβουλίες του την εξέλιξη του αραβικού κόσμου και επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία.  Πέθανε στις  8 Ιουνίου 632 μ.Χ. στη Μεδίνα

20 Απριλίου 1841

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφέρθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

20 Απριλίου  1914

Η επονομασθείσα Σφαγή του Λάντλοου υπήρξε μία από τις αιματηρότερες επιθέσεις της εργοδοσίας και του κράτους στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ. Έλαβε χώρα στην πόλη Λάντλοου του Κολοράντο και ήταν το αποκορύφωμα της εργατικής καταπίεσης των 12.000 ανθρακωρύχων της περιοχής.

Ο Λούης Τίκας (Luis Tikas ή Ηλίας Σπαντιδάκης) ήταν Έλληνας συνδικαλιστής ηγέτης του συνδικάτου και επικεφαλής  της μεγαλειώδους εργατικής απεργίας στα ορυχεία.

Η εργοδοσία των ορυχείων κάλεσε την εθνοφρουρά για να σταματησει τις απεργίες. Το πρωί της 20ης Απριλίου οι εθνοφρουροί άνοιξαν πυρ, την ώρα που η ελληνική κοινότητα των ανθρακωρύχων γιόρταζε το Πάσχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Οι απεργοί ανταπέδωσαν το πυρ και η μάχη διήρκεσε επί ώρες. Ο Λούης Τίκας, επικεφαλής της κατασκήνωσης, ζήτησε αργά το απόγευμα εκεχειρία από την Εθνοφρουρά. Ο επικεφαλής της, υπολοχαγός Λίντερφελντ, χτύπησε με τον υποκόπανο του όπλου τον Τίκα και τον έριξε στο έδαφος. Τρεις σφαίρες από όπλα εθνοφρουρών βρήκαν στην πλάτη τον πεσμένο συνδικαλιστή και τον αποτελείωσαν, σε ηλικία 30 ετών.  Η μνήμη του είναι ακόμα ζωντανή στα αμερικανικά συνδικάτα. Το χρονικό της απεργίας δε γράφτηκε ποτέ. Είχε σχεδόν ξεχαστεί, ώσπου το 1944 ο τραγουδιστής Γούντι Γκάθρι έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο «The Ludlow Massacre». Τη ζωή του Τίκα επανέφερε στο προσκήνιο ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Ζήσης Παπανικόλας το 1991 γράφοντας τη βιογραφία του.Το 2014 έγινε και ταινία από τους Νικ. Βεντούρα – Λαμπρινή Θωμά.

 

 |20 Απριλίου   1946

Σε ηλικία 36 ετών ο Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης, τρέχοντας με τα ελληνικά χρώματα,  κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27. Ενα ρεκόρ που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960. Ήταν ο πρώτος μη Βορειοαμερικανός αθλητής που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, στις 19 Απριλίου 1920, ένας άλλος Ελληνας, ο Παναγιώτης Τριβουλίδης, νίκησε στον σπουδαίο αυτό αγώνα, αλλά έτρεξε με αμερικανικά χρώματα.

 

 20 Απριλίου  1961

 Στην πρώτη θεση του Bilboard Pop Hit βρίσκεται ο Del Shannon και το τραγούδι “Runaway”. Ο τραγουδιστής έγραψε το τραγούδι παρέα με τον πιανίστα Max Crook. Μετά τη μεγάλη επιτυχία των πρώτων χρόνων, έπεσε στην αφάνεια και την κατάθλιψη. Αυτοκτόνησε με όπλο το Φεβρουάριο του 1990 σε ηλικία 55 ετών.

 

 

 

20 Απριλίου  1981

Ο Steve Davis κατακτά τον πρώτο από τους έξι παγκόσμιους τίτλους στο snooker όταν κερδίζει τον Ουαλό Doug Mountjoy με 18-12 στο Crucible Theater του Sheffield. Μόλις πέρσι ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το επαγγελματικό σνούκερ, σε ηλικία 59 ετών. Θα συνεχίσει να είναι κοντά στο σπορ από τη θέση του σχολιαστή για το BBC.