Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ ξεκίνησε και του έδωσε συγχαρητήρια για την νίκη του με 45% στην περιφέρεια του αν και ανήκει στη συντηρητικό στρατόπεδο και φάνηκε σταθερά αισιόδοξος.

Επίσης τόνισε πως «έχετε αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία και είναι εφικτό να βρεθεί η διέξοδος την ερχόμενη Πέμπτη στο Εurogroup ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να δραματοποιήσουμε το γεγονός αυτό, δεν ωφελεί κανέναν».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία λύση η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της και πρέπει να κοιτάξει μπροστά», προσθέτοντας πως «όλες οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους».

 

 

Λεμέρ: Να αποφύγουμε μια νέα κρίση – μια λύση θέλει και τύχη

Από την πλευρά του ο κ. Λεμέρ, αφού μετέφερε τους φιλικούς χαιρετισμούς του Εμανουέλ Μακρόν, είπε: «Δείξατε θάρρος για τη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων και κατέχεστε από την αρετή αυτού του θάρρους. Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσατε θα είναι επωφελείς για την ελληνική οικονομία προκειμένου να μπει στο στάδιο ανάκαμψης».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο Eurogroup τόνισε: «Συμφωνώ με την ανάλυση που κάνατε δεν είμαστε μακριά από μια λύση στις 15, όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος, πρέπει να αποφύγουμε μια νέα κρίση του ελληνικού ζητήματος».

Αναφερθείς μάλιστα στις πρόσφατες επαφές του, είπε χαρακτηριστικά πως έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τους Λαγκάρντ, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, «και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για μια καλή λύση, αλλά για να επιτευχτεί μια καλή λύση χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι ένα βραχιολάκι που φοράω στο χέρι μου από το νησί της Αμοργού. Με την βοήθεια των θεών θα τα καταφέρουμε».

 

 

Τσίπρας: Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός σχολίασε: Συν Αθηνά και χείρα κίνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι για την εύνοια των Θεών, «αλλά πρέπει πρώτα να τους βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η γαλλική πρόταση δεν πολυαρέσει στους Γερμανούς

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέτει ζήτημα «ηθικού κινδύνου». Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση των διαβουλεύσεων για το χρέος, η γαλλική πρόταση, την οποία ήδη έχει παρουσιάσει ο Μπρουνό Λεμέρ στον επικεφαλής του Eurogroup, στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ως βασικό άξονα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθεί με τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτικό αφήγημα της νέας κυβέρνησης Μακρόν αλλά έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία για να αποτελέσει τη βάση του επιδιωκόμενου DSA (Ανάλυση Βιωσιμότητας), ωστόσο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.

Ο ίδιος ο Λε Μερ εμφανίστηκε συγκρατημένος στις δηλώσεις του, παραδέχτηκε τη  πολυπλοκότητα του ελληνικού ζητήματος και στάθηκε στο σημείο -κλειδί να είναι «πιο απαλή» για τον ελληνικό λαό.

Το πλάνο είναι μια συμφωνία ασανσέρ: όσο ανεβαίνει το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας τόσο θα μικραίνει η περίοδος χάριτος και αντίστροφα. Όταν δυσκολεύεται η Ελλάδα στα πλεονάσματα να αμβλύνεται η πίεση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι Γερμανοί αντιδρούν σε κάθε σχέδιο που συνδέει την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων με το ΑΕΠ (GDP Linked), επικαλούμενοι λόγους «ηθικού κινδύνου» (moral hazard), καθώς κατά τη λογική τους, η Ελλάδα δεν θα είχε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πιεστεί για να ξεπληρώσει τα χρέη της, λειτουργώντας παράλληλα και ως κακό παράδειγμα.