Της Ζωής Τόλη

«Ο Βαφτιστικός», του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για λίγες παραστάσεις, σε σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.

Η δημοφιλής οπερέττα σε τρεις πράξεις, κλείνει τα 100 χρόνια και παρουσιάζεται ικανοποιητικά στην αυθεντική της εκδοχή και ενορχήστρωση του 1918. Μια γενναιόδωρη παραγωγή από τους μουσικούς της Καμεράτας και του Γιώργου Πέτρου και συμπαραγωγή Pure – Art και Μέγαρο.

Ατμόσφαιρα στην αρχή του μεσοπολέμου, πλούσια σκηνικά με στοιχεία art-deco, ενδεικτικά της εποχής, καταπληκτικές μελωδικές φωνές, αρμονική / φλογερή μουσική, ερωτικά χορευτικά και ταιριαστά με το concept στοιχεία πρόζας.

Μια λατρεμένη οπερέττα που μας ταξιδεύει σε μια νοητή Ελλάδα πλούσια, ευχάριστη, ερωτεύσιμη, σε μια Αθήνα ευωδιαστή, παράφορη και μεθυσμένη, από τους ήχους της παγκόσμιας μουσικής. Τανγκό, βιεννέζικα βαλς, πόλκα και μαζούρκες συνδυάζονται εύρυθμα και παθιασμένα με τους ήχους του Johann Strauss και του Frantz Lehar, και διανθίζουν με τη χάρη, το μπρίο και τα καπρίτσια τους τις απανωτές ανατροπές της διάσημης φαρσοκωμωδίας με στοιχεία μιούζικαλ.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Πέτρου, κομψή και γήινη, με το απαραίτητο στοιχείο της πρόκλησης, της ευρηματικότητας και της διασκεδαστικής «έκπληξης», συνθέτει αριστοτεχνικά τη δομή του έργου. Ένα έργο του περασμένου αιώνα με χιούμορ και έρωτα που όμως στέκεται αλώβητο μέσα στο χρόνο με τη δική του αύρα, το δικό του συναίσθημα και το συμπαγές θεατρικό του εκτόπισμα.

Ένα σύνολο από σπουδαίους ηθοποιούς, λυρικούς τραγουδιστές, χορευτές- Μιμή Αντωνάκη, Αντώνης Στρούζας- και μία ομάδα νέων ανθρώπων που ενώνουν τις φωνές τους ευάρεστα με όλα τα στοιχεία που συγκροτούν αυτή την πολυποίκιλη οπερέττα, παράγουν απλόχερα ενθουσιασμό, χαρά και μαγεία.

Οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και τα σκηνικά / κοστούμια της Γιωργίνας Γερμανού, συμμετέχουν άριστα στο ξέφρενο πανηγύρι πάνω στο θεατρικό σανίδι. Παίζουν οι Αργύρης Πανταζάρας σε ρόλο έκπληξη, Ελένη Σταμίδου πολύ καλή, Άννα Κουτσαφτίκη υπέροχα θυελλώδης. Οι Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Ναλμπάντης και Μάριος Σαραντίδης εύστοχοι και αποδοτικοί.

Το καστ συμπληρώνουν ευσυνείδητα οι Χάρης Αττώνης και Σταμάτης Πακάκης.
«Ο Βαφτιστικός», η απολαυστική οπερέττα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι μία σφιχτοδεμένη ακριβή παραγωγή, με το δεύτερο μέρος να απογειώνει την παράσταση.