Σοβαρό και πρωτοφανές  είναι το  επεισόδιο  που σημειώθηκε  χτες  βράδυ όταν δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους  ο (άοπλος) νυχτοφύλακας στους λόφους Φιλοπάππου  και αναγκάστηκε να μπει στο φυλάκιο της Πνύκας για να σωθεί. 

Ηταν 9 το βράδυ όταν δύο άνδρες του επιτέθηκαν «απειλώντας τον, εκφοβίζοντας τον και σπάζοντας το τζάμι του φυλακίου με βαριοπούλα», όπως σημείωσε η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. Ο αρχαιοφύλακας βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το σημείο που είχε δολοφονηθεί το καλοκαίρι ο άτυχος νεαρός.

Τότε το Υπουργείο Πολιτισμού είχε υποσχεθεί ότι θα περιφραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος και θα ληφθούν μέτρα προστασίας των μνημείων. Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται πως δεν έγινε τίποτα.   Γι αυτό η ΠΕΥΦΑ  ζητά  «την άμεση αντιμετώπιση από τους αρμόδιους φορείς (πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΑ, Δήμου Αθηνών, Ελληνική Αστυνομία) ώστε επιτέλους να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά. Και μέχρι η πολιτεία να προστατεύσει τους  εργαζομένους του συγκεκριμένου Αρχαιολογικού Χώρου, αποφάσισαν να  τους προστατεύσουν οι ίδιοι αποσύροντας τους « σε ασφαλές μέρος έως ότου ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μετά την δημοσιοποίηση του γεγονότος το Υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε «την επίθεση που δέχθηκε από αγνώστους ο αρχαιοφύλακας της Πνύκας « και ζήτησε από την  Αστυνομίας «εντατική αστυνόμευση του χώρου», διαβεβαιώνοντας  «τους εργαζόμενους και τους πολίτες ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών, των εργαζομένων και του μνημείου».

Αν είχε λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» δεν θα χρειαζόταν να κλειδωθεί ο φύλακας μέσα στο φυλάκιο. Και ουδείς γνωρίζει τι θα μπορούσε να συμβεί, αν ο δεύτερος νυχτοφύλακας που περιπολούσε στο χώρο, δεν άκουγε  τη φασαρία και δεν ειδοποιούσε την Αστυνομία αναγκάζοντας τους κουκουλοφόρους να τραπούν σε φυγή.  Για καλή τους τύχη,  αστυνομικές δυνάμεις  βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο παρακείμενο Αστεροσκοπείο για μια εκδήλωση και έσπευσαν αμέσως στο σημείο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθήνας προσπαθεί τελευταία όπως και παλιότερα να περιφράξει τον λόφο της Πνύκας, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει αποφανθεί αρνητικά για το κλείσιμο των λόφων τα βράδια αλλά έχει συναινέσει με την προστασία της Πνύκας και του βήματος της Δημοκρατίας με κάποια κιγκλιδώματα.  Κάποιοι γνωστοί άγνωστοι όμως δεν συμφωνούν και καταστρέφουν τις βάσεις που χτίζονται για την περίφραξη της Πνύκας. Το έργο αυτό δεν περιφρουρείται από καμία αρχή ώστε να ολοκληρωθεί. Ετσι, η Πνύκα  παραμένει στην ουσία απροστάτευτη, ιδίως τώρα που λήγουν οι συμβάσεις των εκτάκτων και από 12 ημερήσιοι και νυχτερινοί φύλακες, θα μείνουν μόνο 4 για μια τεράστια περιοχή.