31ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η βραβευμένη σκηνοθέτρια Ελισαβέτα Στίσοβα παρουσιάζει απόψε την ταινία της στο αθηναϊκό κοινό

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Η βραβευμένη για την εξαιρετική ταινία της, SULEIMAN MOUNTAIN, Ρωσίδα σκηνοθέτις Elizaveta Stishova έφτασε χτες στην Αθήνα, προσκεκλημένη του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, και θα παρουσιάσει απόψε την ταινία της, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Τριανόν», που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Μία γοητευτική, σινεφίλ, δραματική ταινία, της οποίας η πλοκή ξεδιπλώνεται μέσα από ένα αποκαλυπτικό ταξίδι -μεταφορικά και κυριολεκτικά – για τους κεντρικούς της χαρακτήρες.

Η ασυνήθιστη ιστορία που αφηγείται η Στίσοβα με φόντο τα βουνά της Κιργιζίας απέσπασε το μεγάλο βραβείο του τμήματος East of West στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας που απονέμουν οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών (FIPRESCI). «Το εκπληκτικό με το Suleiman Mountain, ένα εξωτικό και συναρπαστικό δράμα, τοποθετημένο στα βουνά της Κιργιζίας», έγραφε ο κριτικός του Hollywood Reporter, «είναι η αίσθηση της αυθεντικότητας, παρόλο που η σκηνοθέτρια του, η Ρωσίδα Έλισαβέτα Στίσοβα, κάνει μια εντυπωσιακή πρώτη σκηνοθετική εμφάνιση με την ασυνήθιστη αυτή ιστορία, που αναφέρεται σε έναν άντρα στο περιθώριο της κοινωνίας που, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο, περιφέρεται στη χώρα του με το δυο γυναίκες του και τον χαμένο για ένα μεγάλο διάστημα γιο του. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα του είναι ένας εργαζόμενος shaman προσθέτει μια μυστικιστική νότα.».

Η γυναίκα είναι στο επίκεντρο μιας άλλης ταινίας του σημερινού διαγωνιστικού προγράμματος, τη φορά αυτή από το Βέλγιο: «Μόνη στο γάμο μου» της Μάρτα Μπέργκμαν, γύρω από μια νεαρή, αυθάδη, αστεία, χωρισμένη μητέρα Ρομά, που ζει σε μια καλύβα με τη γιαγιά της και τη μικρή της κόρη. Για να καλυτερεύσει τη ζωή της αποφασίζει να ταξιδέψει από τη Ρουμανία στο Βέλγιο για να παντρευτεί έναν άγνωστο (μέσω αλληλογραφίας), πολύ μεγαλύτερο της σε ηλικία άντρα, ελπίζοντας έτσι να καλυτερεύσει τη ζωής της. Μια, δοσμένη με ζεστασιά, φρεσκάδα, γεμάτη ανθρωπιά, συγκινητική, πικρόγλυκη πρώτη ταινία, που μας αποκαλύπτει μια σκηνοθέτρια με αληθινό ταλέντο.