Μετά την επανένωση των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που δώρισε το Βατικανό στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οπάπας Φραγκίσκος έκανε άλλο ένα δώρο στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την κάλεσε στην Αγία Εδρα όπου συναντήθηκαν. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα και είχε διάρκεια 45 λεπτών.

Η Λίνα Μενδώνη πήγε στη συνάντηση αυτή με τον Ποντίφικα κομίζοντας μία ευχαριστήριο επιστολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την δωρεά των τριών γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία επανενώθηκαν με τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Υπουργός, τόνισε την σημασία που είχε η γενναιόδωρη κίνηση του Πάπα, σε σχέση και με το διαρκές αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο σεβασμό που τρέφει για την Ελλάδα, ως λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, και επιπροσθέτως επεσήμανε την εξαιρετική, φιλάδελφη και ειλικρινή σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Επίσης μίλησε για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη πρόσφερε στον Πάπα αντίγραφο μαρμάρινου αγάλματος του 1ου αιώνα π.Χ., γνωστού ως «το Προσφυγάκι», το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για τον Πάπα, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει για τα παιδιά και την ευαισθησία του για το προσφυγικό ζήτημα. Το πρωτότυπο άγαλμα αποκαλύφθηκε στο Γεροντικό της Νύσσας της Μικράς Ασίας το 1922 και μεταφέρθηκε κατά την Μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, τον αρχαιολόγο που το ανέσκαψε, ο οποίος και το έδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκτοτε αποτελεί άγαλμα- σύμβολο.