H αντισεισμική βάση έσωσε τελικά τον κολοσσικό Κούρο της Σάμου, ύψους 4,80μ. που ξεκόλλησε η γύψινη προσθήκη στο γόνατό του μετά τον ισχυρό σεισμό της 3Οής Οκτωβρίου. Το εντυπωσιακό αυτό άγαλμα που θαυμάζουν οι επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος βρέθηκε στην Ιερά Οδό στο Ηραίο, σε βάθος μόλις 20 εκατοστά.

«Στον σεισμό υπέστη ένα μικρό τραυματισμό στη σύνδεση του μηρού του με την εξαιρετικά καλοκαμωμένη γύψινη προσθήκη του γόνατός του» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία της στα μνημεία του νησιού. «Οταν είχε στηθεί στο Μουσείο είχε εκπονηθεί ειδικό κατασκευαστικό πρόγραμμα και αντισεισμική βάση, η πρώτη σε αρχαιολογικό μουσείο, στην Ελλάδα. Χωρίς αυτήν, το κολοσσικό άγαλμα θα μπορούσε να έχει πέσει, και τότε η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη. Η ρωγμή που δημιουργήθηκε στη σύνδεση μηρού και γόνατος θα αποκατασταθεί αμέσως από την Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» πρόσθεσε η υπουργός.

Οι ανασκαφές στο Ηραίον ξεκίνησαν τον 18οαιώνα. Την δεκαετία του ΄70 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε την δεξιά μνήμη του γιγαντιαίου κούρου. Το 1980 βρέθηκε ο κορμός του -μηροί και βραχίονες- ενώ  το κεφάλι με το τμήμα του  προσώπου του βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στο δεξιό μηρό του φέρει χαραγμένο το όνομα  του αναθέτη του: «Ο Ισχής, ο γιός  του Ρήσιου». Η επιγραφή μαρτυρεί  όχι μόνον τον πλούτο του αναθέτη και της αρχαϊκής Σάμου, αλλά και το επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής. 

Η κ.Μενδώνη διαπίστωσε ότι ελάχιστα αγγεία που υπέστησαν φθορές έχουν ήδη απομακρυνθεί για συντήρηση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζουν το Κάστρο  Λογοθέτη  όπου σημειώθηκε κατάρρευση τμήματος των τειχών, ενώ έχουν προκληθεί φθορές στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Για τη μελέτη αποκατάστασης του Κάστρου θα υπογραφεί άμεσα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Ανατολικής Σάμου είπε. Η υπουργός δήλωσε ότι  «οι ζημιές είναι αρκετές. Όμως μπορούν να αποκατασταθούν. Θα γίνει ο προγραμματισμός, ώστε τις επόμενες ημέρες να παρίσταται επί τόπου κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις καταγραφές των ζημιών στα μνημεία.

Συγχρόνως, το κλιμάκιο του Υπουργείου θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία σειρά άμεσων ενεργειών. Αυτό που επείγει είναι να υποστηλωθούν τα μνημεία για να μην υπάρξει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Η απώλεια των δύο παιδιών μας έχει συγκλονίσει. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχε μέριμνα για τα ερειπωμένα κτήρια. Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες που είναι μνημεία και χρήζουν προστασίας,  θα πάρουμε τα άμεσα σωστικά μέτρα.

Θα  υποστηλωθούν, θα μπουν τυχόν περιφράξεις, για να  μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες. Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει. Με τη βοήθεια των ειδικών θα γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και σωστός σχεδιασμός”.