Το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Εκτιμάται πως ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10 % του ΑΕΠ και το 12 % του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Το 2020, η πανδημία έθεσε σε κίνδυνο περισσότερες από 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ πολλές επιχειρήσεις και δορυφορικές δραστηριότητες εκτέθηκαν στον κίνδυνο πτώχευσης. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα υγειονομικά μέτρα αποτελούν επίσης εμπόδια για την ανάκαμψη.

Το θέμα απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο με έλεγχο τον οποία θα διεξάγει, θα αναλύσει, κατά πόσον η ενωσιακή χρηματοδότηση για δημόσιες επενδύσεις στον τουρισμό υπήρξε αποτελεσματική, αν η στήριξη προς τον τομέα του τουρισμού πριν από την πανδημία ήταν κατάλληλη, και με ποιον τρόπο η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης της COVID-19.

Σημειώνεται, πως κατά την περίοδο 2014-2020, τα δύο ταμεία της ΕΕ, Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), χορήγησαν από κοινού 4 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα του τουρισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν συγχρηματοδοτήσει σχεδόν 10.000 έργα που καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από ενέργειες προώθησης έως δραστηριότητες στους τομείς της φιλοξενίας, των υποδομών και της ανάπτυξης τοπικών αξιοθέατων.

Η ΕΕ στηρίζει επί του παρόντος τον τουρισμό με μέτρα αντιμετώπισης της συρρίκνωσης της ρευστότητας στον κλάδο και εναρμονισμένα κριτήρια και διαδικασίες για την αποκατάσταση της ασφαλούς και χωρίς περιορισμούς ελεύθερης κυκλοφορίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της τουριστικής βιομηχανίας της ΕΕ στους οικονομικούς κλυδωνισμούς, η Επιτροπή εντόπισε περισσότερο μακροπρόθεσμες προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων εταιρειών του κλάδου. «Η σημασία των επενδύσεων στον τουρισμό είναι μεγάλη για πολλούς πολίτες της ΕΕ, τόσο ως εργαζόμενους όσο και ως καταναλωτές», δήλωσε ο Pietro Russo, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο.

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, οι ελεγκτές θα εξετάσουν το έργο που επιτελεί η Επιτροπή για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ μέσω του ΕΤΠΑ και του ΤΣ για δημόσιες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Ο έλεγχος θα καλύψει τέσσερα κράτη μέλη (Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία και Ρουμανία) και θα έχει ως αντικείμενο τη στόχευση της χρηματοδότησης και μια σειρά δημόσιων έργων από επιλεγμένα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Επιπλέον, οι ελεγκτές θα αξιολογήσουν μια σειρά δημόσιων έργων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013 και έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον παραμένουν οικονομικά βιώσιμα.

Επιδίωξη είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου, τα οποία προβλέπεται να δημοσιευθούν το τρίτο τρίμηνο του 2021, να συμβάλουν ουσιαστικά στην επικαιροποίηση της στρατηγικής της Επιτροπής για την τουριστική βιομηχανία της ΕΕ κατά την περίοδο μετά την κρίση της COVID-19.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση, με αναφορά της πηγής.