Η ελληνική διοίκηση και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα χρειαστεί να προετοιμαστούν καλά, για να συμμετέχει η Ελλάδα με το μεγαλύτερο, κατά το δυνατό ποσοστό στην πληθώρα των επενδύσεων που θα γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα χρόνια που ακολουθούν.

Θα εφαρμοστεί η μέθοδος της μόχλευσης, κατά το πρότυπο του Σχεδίου Γιούνκερ, και αναμένεται οι επενδύσεις που θα γίνουν να μετριώνται σε τρισεκατομμύρια ευρώ, και όχι μόνο σε δισεκατομμύρια του επιτυχημένου Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, η Σχεδίου Γιούνκερ, όπως επικράτησε να λέγεται.

Υπενθυμίζεται, δε, πως η ελληνική συμμετοχή στο Σχέδιο Γιούνκερ ήταν πολύ επιτυχής. Αυτό,  παρά το γεγονός, ότι  οι οικονομικοί φορείς δεν αξιοποίησαν έγκαιρα τις δυνατότητες του νέου αυτού μέσου ανάπτυξης. Μερικοί το αντιμετώπισαν με πολύ επιφύλαξη, τονίζοντας, πως το ρευστό χρήμα μετράει.

Την περασμένη Πέμπτη, 16 Απριλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας  στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε πως χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για την ανάκαμψη της Ευρώπης και αυτό πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Υπάρχει μόνο ένα μέσο που διαθέτουμε και το οποίο εμπιστεύονται όλα τα κράτη μέλη, είναι ήδη σε ισχύ και μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα. Είναι διαφανές και έχει δοκιμαστεί ως μέσο για τη συνοχή, τη σύγκλιση και τις επενδύσεις. Και το μέσο αυτό είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

Αλλάζει ο προσανατολισμός του νέου επταετή προϋπολογισμού ( 2021-2027), η Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), όπως λέγεται επίσημα.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ανάκαμψης.Και για τον λόγο αυτό,  είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής,ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαμε φανταστεί, όπως είπε και ο Σπινέλι.

Θα αξιοποιήσουμε την ισχύ ολόκληρου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της κοινής αγοράς μετά από την πανδημία.  Θα τον προεφοδιάσουμε έτσι ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί τις σχετικές επενδύσεις τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.

Σχέδιο Γιούνκερ – Σχέδιο Μάρσαλ
Ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ,είχε δηλώσει πως μόνο με 21 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θά προσέλκυε ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις 315  δισεκατομμυρίων ( 1:15). Οχι μόνον το πέτυχε, αλλά το ξεπέρασε.

Αν, λοιπόν, όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο αξιοποιηθεί το σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη μόχλευση του τεράστιου όγκου επενδύσεων που χρειάζεται η ΕΕ, τότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια, αφού ο νέος επταετής Προϋπολογισμός ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ποιες θα είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες, για ποιες επενδύσεις πρέπει να προετοιμάσουμε τη συμμετοχή μας;

Για τις επενδύσεις που θα γίνουν αναφέρεται με σαφήνεια στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιτροπής όπως  δημοσιεύουμε στη συνέχεια. Αυτά που λέει  θα γίνουν. Δεν είναι αόριστοι σχεδιασμοί. Οπως επισημαίνει, η κρίση του κρονοϊού, είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη είχαμε ζήσει.

Πλήττει σοβαρά υγιέστατες επιχειρήσεις, διότι η δημόσια ζωή έχει τεθεί σε παύση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και μεγαλύτερο περιθώριο στο ΠΔΠ ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τεράστιων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στις οικονομίες μας και ώθηση στην ανάκαμψή μας προς μια πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο υποστηρίζουμε, αλλά και αναμορφώνουμε τις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες μας προς μια νέα πραγματικότητα.

Θα σημαίνει επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες, στις υποδομές και στην καινοτομία, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ανεξάρτητοι και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες.

Επίσης, σημαίνει διπλασιασμό της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη, επενδύοντας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Καθώς ξεκινά η παγκόσμια ανάκαμψη, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν θα επιβραδυνθεί. Το πλεονέκτημα του «πρωτοπόρου» θα είναι διπλής σημασίας και είναι βασικό να βρεθούν τα κατάλληλα έργα για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Μια πιο σύγχρονη και κυκλική οικονομία θα μας καταστήσει λιγότερο εξαρτημένους και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας.

Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από την κρίση αυτή:
Η επένδυση σε μεγάλης κλίμακας ανακαινίσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθαρές μεταφορές, βιώσιμα τρόφιμα και αποκατάσταση της φύσης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον μας, αλλά μειώνει και την εξάρτηση μέσω της συντόμευσης και της διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού. Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου και μια άλλη πραγματικότητα.

Συνοχή και σύγκλιση

Ενώ η κρίση είναι συμμετρική, η ανάκαμψη δεν θα είναι. Γιατί δεν θα μας χτυπήσει μόνο ο ιός, αλλά και ο οικονομικός κλονισμός. Ορισμένες περιφέρειες θα ανακάμψουν και άλλες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Και, ως εκ τούτου, η συνοχή και η σύγκλιση είναι σημαντικότερες από ποτέ. Η ενιαία αγορά και η πολιτική συνοχής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Χρειαζόμαστε και τις δύο για να εξασφαλίσουμε την ευημερία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αυτή είναι η Ευρώπη που πιστεύω ότι μπορεί να αναδυθεί από την κρίση αυτή.
Μια Ευρώπη που κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει ζωές και τα μέσα διαβίωσης.
Μια Ευρώπη ανοικτή στον κόσμο, αλλά που μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της.
Μια Ευρώπη πιο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή που επενδύει συλλογικά στο μέλλον.
Αυτή είναι η πορεία προς την ανάκαμψη.

Η πορεία θα είναι δύσκολη και όλος ο κόσμος θα προσπαθεί να βρει τον δρόμο του.
Η κρίση αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα μας οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μας, της γεωπολιτικής μας και, ενδεχομένως, της ίδιας της παγκοσμιοποίησης.
Και, σ’ αυτόν τον νέο κόσμο, η Ευρώπη θα χρειαστεί να μείνει ενωμένη στα εύκολα και στα δύσκολα.

Και, κοιτάζοντάς την Ένωσή μας –και βλέποντας όλη αυτή την ανθρωπιά και την εφευρετικότητα– ξέρω ότι μπορούμε και θα το πράξουμε.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Λέμε ότι μετά από κάθε θύελλα, μια δυνατή ψυχή λάμπει.
Εάν όλοι σήμερα στηρίξουμε την Ευρώπη –με θάρρος, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη– ξέρω ότι αύριο η ψυχή της Ευρώπης θα λάμψει πιο δυνατά από ποτέ.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela