Αρχικά να αναφερθούμε σε δύο βασικά θέματα σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία: Η Ελλάδα, ίσως να είναι παγκοσμίως η χώρα, η οποία, εδω και δεκαετίες και πλέον, δέχεται κάθε ημέρα, η ας πουμε σχεδόν κάθε ημέρα απειλές από μια γειτονική της χώρα, όχι μόνον λεκτικές απειλές, αλλά και άλλης μορφής, και υποχρεώνεται, έτσι, να άπαντα αμυντικά.

Ίσως κάποιος ιστορικός, διεθνολόγος, πολιτικολόγος, η άλλης ιδιότητας, έχει ασχοληθεί με το θέμα, και να υπάρχουν και άλλες χώρες στον κόσμο σε ανάλογη θέση με την Ελλάδα. Δε γνωρίζω, ίσως, Καλό θα ήταν,πάντως, να γίνει μια τέτοια έρευνα.

Την ίδια ώρα,ωστόσο, και καθημερινά, Ελληνες και Τούρκοι συναλλάσσονται, μεταξύ τους, κάνουν τουρισμό οι μεν στη χώρα των δε, κάνουν φιλίες, αλληλοσυμπαθούνται, και νοιώθουν πολύ άνετα μεταξύ τους. Ακόμη και για το γιορτινό τραπέζι, μερικοί Ελληνες πήγαν δίπλα και ψώνισαν τουρκικά προϊόντα.

Το δεύτερο θέμα, για το οποίο είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί έρευνα και να συνταχθεί μελέτη, είναι τι συμφέρει τις δύο χώρες περισσότερο. Να διαφωνούν, η να συνεργάζονται;

Σε επίπεδο εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την ευρεία έννοια,οι δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών ,η, στο πλαίσιο της ΕΕ και διεθνώς,είναι τεράστιες, Αυτό και μόνο, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να κάτσουν σε ένα τραπέζι οι δύο χώρες και να βρουν τη λύση σε όσα διαφωνούν, αρκεί να επικρατήσει πνεύμα σεβασμού και δικαιοσύνης.

Ερχόμαστε, τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν η Ελλάδα έκανε αίτηση για να συνδεθεί με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (δε μιλάμε για ένταξη, πολύ πιο πριν) η Τουρκία, έσπευσε να κάνει το ίδιο. Ακολούθησε η αίτηση για ένταξη της Τουρκίας, και σήμερα, ας παραβλέψουμε παλαιότερες διαφωνίες, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, και είναι βέβαιο. πως θα μπορούσε να κάνει πολλά για να στηρίξει ‘έμπρακτα αυτή την πορεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου, αφού τόνισε τη σημαντικότητα του εταίρου της, Τουρκία, και την προσφορά της στο μεταναστευτικο, παρατήρησε ΅(Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου). ότι η χώρα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στον επταετή προυπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, προβλέπονται 14.500.000.000 ευρώ, μόνο από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για τις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Από το πόσο αυτο η Τουρκία θα πάρει το μεγάλο μερίδιο, ενώ προβλέπονται ενισχύσεις και από άλλα προγράμματα, εκτός του μεταναστευτικού, βέβαια. Στα κονδύλια αυτά, συνεισφέρει και η Ελλάδα.