Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε την χρονική παράταση που ήθελε για την εφαρμογή των μειώσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Η επιλογή της διετίας 2019-2020 αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής σκακιέρας. Το 2019 είναι έτος εκλογών υπό φυσιολογικές συνθήκες,άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συμπέσει και με έτος περικοπών.

Αν γίνει αυτό θα κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ με καταποντισμό του ποσοστού του και θα προσφέρει την εξουσία στη ΝΔ. Το σχέδιο του Μαξίμου είναι να εκμεταλλευτεί το ενδιάμεσο διάστημα και να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση.

Η πρωτοβουλία εκλογών ανήκει στον πρωθυπουργό και θα ψάξει την κατάλληλη ευκαιρία. Η περίοδος Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τέλος του χρόνου είναι ελκυστική γιατί ανάλογα με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθοριστεί η ημερομηνία των δικών μας εκλογών.

Ο Αλέξης το έχει δίπορτο και με τη Μέρκελ λόγω προσφυγικού και με τον Σουλτς λόγω της στροφής προς δικαιότερη Ευρώπη. Εκεί θα ζητήσει μπόνους που μπορεί να είναι πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ή δέσμευση για το χρέος.

Ταυτόχρονα στο συνέδριο Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα χαρτιά του για προεκλογικές παροχές : με επιδότηση ενοικίου στους νέους, επιδότηση από το πρώτο παιδί, νέους παιδικούς σταθμούς, ολοήμερα σχολεία και γεύματα.

Στοχεύει εκεί που ήταν η υπεροχή της ΝΔ, τους νέους και ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με τις εξεταστικές επιτροπές για την υγεία και τα εξοπλιστικά. Αν έχει τα πορίσματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και αποδείξει ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος, θα αφοπλίσει το ηθικό πλεονέκτημα του Κυριάκου για «καινούργια» Νέα Δημοκρατία.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα μειώσει τη διαφορά που έχει παγιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα εμποδίσει την δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το δίλημμα του Κυριάκου θα είναι:ή συγκυβέρνηση με Φώφη και όποιο άλλο μικρό κόμμα ή απλή αναλογική σε νέα κάλπη.

Επίσης η ατζέντα παροχών έχει ως απώτερο σκοπό να αφήσει εκτός Βουλής κάθε Αριστερή Φωνή( ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΛΑ.Ε. και Πλεύση Ελευθερίας)