Εκκλήσεις αλληλεγγύης στις γυναίκες του Ιράν, από Ασγκάρ Φαρχάντι και Μπαχμάν Γκομπάντι

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Με τις πρόσφατες εκκλήσεις διάσημων σκηνοθετών όπως οι Ασγκάρ Φαρχάντι και Μπαχμάν Γκομπάντι προς τη διεθνή κοινότητα για υποστήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των Ιρανών γυναικών για ελευθερία και επιλογή του δικού τους πεπρωμένου, αυξάνεται η διεθνής πίεση ενάντια στα πρόσφατα βάρβαρα μέτρα του ιρανικού κράτους ενάντια στις γυναίκες, που έφτασαν στο απόγειό τους με τη δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμίνι επειδή δεν φορούσε «σωστά» το μαντήλι στο κεφάλι της!

Το μήνυμα του Φαρχάντι, που μεταδόθηκε σε βίντεο στα αγγλικά (επισυνάπτεται στο τέλος), αναφέρει:

«Θα είστε ενήμεροι των πρόσφατων ειδήσεων από το Ιράν και θα είδατε εικόνες των προοδευτικών και γενναίων γυναικών να ηγούνται, μαζί με άνδρες, διαμαρτυριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναζητούν απλά αλλά βασικά δικαιώματα που το κράτος τους αρνείται εδώ και χρόνια. Αυτή η κοινωνία, ιδιαίτερα αυτές οι γυναίκες, έχουν διανύσει ένα σκληρό και οδυνηρό δρόμο μέχρις εδώ, και τώρα έχουν σίγουρα φτάσει σε ένα ορόσημο.

Τις έχω δει από κοντά αυτές τις νύχτες. Οι περισσότερες είναι πολύ νεαρές: δέκα επτά, είκοσι χρονών. Είδα οργή κι ελπίδα στα πρόσωπά τους και στον τρόπο που περπατούσαν στους δρόμους. Σέβομαι πολύ τον αγώνα τους για ελευθερία και το δικαίωμα να επιλέγουν το δικό τους πεπρωμένο παρά την ωμότητα στην οποία υπόκεινται. Αισθάνομαι υπερηφάνεια για τις δυναμικές αυτές γυναίκες της χώρας μου και ειλικρινά πιστεύω πως με τις προσπάθειες τους θα πετύχουν το στόχο τους.

Με το βίντεο αυτό καλώ όλους τους καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, διανοούμενους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από όλο τον κόσμο και όλες τις χώρες, και όλους όσους πιστεύουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία, να σταθούν αλληλέγγυοι με τις δυναμικές και θαρραλέες γυναίκες και τους δυναμικούς και θαραλλέους άνδρες του Ιράν, φτιάχνοντας βίντεο, γράφοντας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Αυτή είναι μια ανθρώπινη υπευθυνότητα και μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ελπίδα του Ιράν να επιτύχει αυτό τον όμορφο και μνημειώδη στόχο που αναζητούν εδώ, στη χώρα όπου δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι γυναίκες θα είναι οι πρωτοπόροι των πιο σημαντικών μεταλλαγών.
Για ένα καλύτερο αύριο, Ασκάρ Φαρχάντι»

Rhinos Season Backstage 30. Nov.2011Η Η 

Ενώ, στην επιστολή του προς την Αμερικανική Ακαδημία των Όσκαρ, ο Γκομπάντι αναφέρει: «Ως μέλος της γνωστού κύρους Ακαδημίας θα ήταν σημαντικό αν μεταδίδατε το μήνυμα αυτό στα 4.000 μέλη της Ακαδημίας: Ονομάζομαι Μπαχμάν Γκομπάντι και είμαι συνάδελφός σας. Σίγουρα έχετε πληροφορηθεί τι συμβαίνει στο Ιράν. Πρόσφατα το ιρανικό καθεστώς δολοφόνησε μια νεαρή γυναίκα, την Μάχσα Αμίνι επειδή δεν φορούσε «σωστά» το μαντήλι στο κεφάλι της. Ο ιρανικός λαός ξεχύθηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο καθεστώς. Εμείς, ο λαός μου κι εγώ, χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας να διαδώσουμε την είδηση και να υποστηρίξουμε τον ιρανικό λαό και τις νόμιμες διαμαρτυρίες τους. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας να διαδώσουμε την είδηση. Με τις πιο θερμές μου ευχές, Μπαχμάν Γκομπάντι»

Το βίντεο του Asghar Farhadi:  https://t.me/Asgharfarhadi_official