Την ευφορία από τη συμφωνία του Λουξεμβούργου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά και να μετατρέψει τη χώρα σε μαγνήτη επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την πρόταση του «για μια Ευρώπη των λαών και όχι των τεχνοκρατών» στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.

Χαιρετισμός στην εκδήλωση «The #MissingScenario – There are alternatives for Europeans», που διοργανώνει στις Βρυξέλλες, η «Προοδευτική Συμμαχία» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. #ProgressiveCaucus

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, June 21, 2017

O υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησε σήμερα  για το Λονδίνο, όπου κατά το επόμενο διήμερο, θα πραγματοποιήσει σειρά  επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο υπουργός θα αναφερθεί στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει εισέλθει σε περίοδο ανάκαμψης διαμορφώνοντας, μετά και την συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Πέρα από τις δόσεις και τη ποσοτική χαλάρωση (QE) ο μοναδικός υγιής τρόπος οικονομικής ανάπτυξης είναι οι ξένες και οι εγχώριες επενδύσεις.

Το συνολικό δάνειο που εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2015 αγγίζει τα 86 δις ευρώ όμως αυτά που φτάνουν στα ελληνικά ταμεία είναι λιγότερα. Αφαιρούνται 20 δις για τις τράπεζες και λόγω καθυστερήσεων το ποσό έπεσε στα 58,6 δις, έχουμε εισπράξει 31,7 δις και απομένουν 26,9 δις για εκταμίευση.

Κάναμε δύο χρόνια για να κλείσουμε δύο αξιολογήσεις και πρέπει στο επόμενο 14μηνο να ολοκληρώσουμε ένα μαραθώνιο τεσσάρων.

Μπορεί να γελάμε σήμερα με το χρόνο που κερδίσαμε αλλά η θηλιά των υποχρεώσεων θα σφίξει πάλι το 2018.

Έχουμε λοιπόν:

-18,9 δις μέχρι τον Αύγουστο 2018 οι εξωτερικές πληρωμές

-6,5 δις οφειλές στον ιδιωτικό τομέα

-9 δις μαξιλάρι ασφαλείας για μετά τη λήξη του μνημονίου

ΣΥΝΟΛΟ     34,4 δις ευρώ

Ο κουμπαράς μας θα έχει 8,5 δις της Β’ αξιολόγησης, 18,4 δις από τις 4 αξιολογήσεις και 3,2 δις από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (3,5% του ΑΕΠ).

Θα παρουσιάσουμε κενό 4,3 δις που θα ζητήσουμε είτε από τις αγορές είτε με αυξημένο πλεόνασμα λόγω φόρων είτε με τις αποκρατικοποιήσεις.

Διαλέγετε και παίρνετε εγώ βλέπω τους φόρους η εύκολη λύση, για αυτό οι επενδύσεις αποτελούν το φιλί της ζωής σε μια οικονομία που βρίσκεται στην εντατική.