Της Ζωής Τόλη

Είδαμε το «Esencia», στο Christmas Τheater, στο κλειστό Ολυμπιακό στάδιο στο Γαλάτσι. Μία καταπληκτική, εκλεπτυσμένη, άρτια και καλαίσθητη παράσταση, του βασιλιά το φλαμένκο, Joaquin Cortes. Επικολυρική βραδιά γεμάτη μάγια, όνειρα, επικοινωνία…

«Η γυναίκα της ζωής μου, ήταν ανέκαθεν ο χορός». Αυτή του η άποψη συνοψίζει την τεράστια αγάπη του για το φλαμένκο και φανερώνει το πάθος, την έμπνευση, μα πάνω από όλα το ταλέντο.

Joaquin Cortes, ένας θεός που ξεσήκωσε το θέατρο, με την αυθεντική κουλτούρα του φλαμένκο, το οποίο υπηρετεί με πίστη και ευλάβεια. Ευελιξία, ρυθμός, ένταση, ενθουσιασμός, ιχνογραφούνται από την παρουσία 40 συντελεστών, μουσικών και χορευτών, από τα πλούσια σκηνικά, τα υπέροχα κοστούμια και τους θαυμάσιους φωτισμούς και εφέ.

Οι μοναδικές πολύχρωμες βιντεοπροβολές, με επιρροές, από πρωτοποριακές δράσεις του παρελθόντος, ( κυβισμός, ντανταϊσμός, σουρεαλισμός ……), παραπέμπουν στην επίδραση του φλαμένκο σε καλλιτέχνες του 19ου αιώνα και σε καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ου.

Έκφραση, κίνηση, «λόγος», τελειοποιούν τη σφιχτοδεμένη δραματική πλοκή της παράστασης.

Της κιθάρας το παίξιμο, το τραγούδι και ο χορός, υποστηρίζουν τον επαγγελματισμό και την τεχνική αρτιότητα, του όλου συγκλονιστικού θεάματος. Σε μία διαρκή αναζήτηση της ταυτότητάς του, ο Joaquin Cortes, εμπλουτίζει το περιεχόμενο και το ύφος της δουλειάς του με ακούσματα, εντυπώσεις και μυρωδιές, από άλλους πολιτισμούς, δημιουργώντας το δικό του style, που το αποκαλεί, «μίξη».

Είδαμε στοιχεία από τη μουσική της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής, από τζαζ και ανατολική μουσική. Εξαιρετικές οι χορογραφίες με τις γυμνόστηθες γοργόνες, αλλά και εκείνη που θύμισε γυναίκες στη Μινωϊκή Κρήτη.

Τα σόλο και όχι μόνο, του Cortes, εξαιρετικά, εύπλαστα, ιλιγγιώδη, όπως εκείνο που αποτύπωνε το πέταγμα του αετού.

Περιπλανηθήκαμε σε ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στον κόσμο, μας μύησε σε νέους τρόπους επικοινωνίας, αισθανθήκαμε την πληρότητα και τη συγκίνηση που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Νιώσαμε πιο πλούσιοι και εύχαρεις μέσα σε αυτή την εύφορη μέθη πνεύματος και ψυχής.

O Joaquin Cortes, ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ένας περιπλανώμενος Ρομά που υπερασπίζεται τη φυλή του, ένα sex symbol, ένα μοντέλο του Αρμάνι, ένας σπουδαίος, «σοφός», χορογράφος.

Ένας εύγλωττος πολίτης του κόσμου που αποδεικνύει την ενωτική δύναμη / αξία της μουσικής και του χορού, αλλά και την οικουμενικότητα της Τέχνης.
«Αν δεν μπορείς να νιώσεις το φλαμένκο, δεν μπορείς και να το χορέψεις»,
Joaquin Cortes.

«Esencia», ουσία, μυρωδιά, άρωμα, καρδιά…,ο χορός της ψυχής που έμαθε να ζει ελεύθερη……