Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς οι οποίοι αδυνατούν να βρουν χρηματοδοτήσεις για παραγωγές τους. Ετσι, κάθε ενημέρωση σχετικά με το πώς μπορούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί να αναπτύξουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η καλλιτεχνική τους ακεραιότητα, η αποστολή τους και οι αξίες τους, είναι χρήσιμη.

Το Σάββατο 29 Απριλίου 10 π.μ. οργανώνεται από την Ελευσίνα 2021 και την ODC Ensemble στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, το Ευρωπαϊκό forum «Creative Lenses: Eναλλακτικοί Τρόποι Χρηματοδότησης και Μοντέλα Παραγωγής».

Είναι γνωστό ότι πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί και καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη αγωνίζονται να βρουν νέους τρόπους για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε μια περίοδο που τα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό συνεχώς μειώνονται.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Creative Lenses: Εναλλακτικοί Τρόποι Χρηματοδότησης και Μοντέλα Παραγωγής» στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής ικανότητας και της βιωσιμότητας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών οργανισμών της Ευρώπης.

Tο πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Creative Europe» και συμμετέχουν 13 πολιτιστικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και δίκτυα από το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσονται εργαλεία και μηχανισμοί για την υποστήριξη των πολιτιστικών οργανισμών, εξετάζονται νέα επιχειρηματικά και διαχειριστικά μοντέλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καλλιτεχνικών φορέων.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες του ευρωπαϊκού χώρου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια και συζητήσεις, ώστε να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους. Ειδικότερα, τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν είναι τα ακόλουθα:

-«Το να κερδίζεις χρήματα είναι Τέχνη (και η καλή επιχείρηση είναι η καλύτερη τέχνη)» από τον Paul Bogen – Πολιτιστικός διαχειριστής, σύμβουλος, fundraiser και ερευνητής

-«Βρείτε την έμπνευση και το πάθος σας και αφήστε τα να σας οδηγήσουν στην επιτυχία» από την Susanne Danig – Σύμβουλος Διαχείρισης και διεθνώς αναγνωρισμένη ως καινοτόμος στο πεδίο της παραγωγής των παραστατικών τεχνών

-«Συμβουλές για επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας» από την Chrissie Faniadis – Σύμβουλος και λέκτορας, ασχολείται με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και ειδικεύεται στην πολιτική της Ε.Ε. για την τέχνη και τον πολιτισμό

-«Μυστικά και τεχνικές για την Οργάνωση Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ» από τον Trevor Davies – Καλλιτεχνικός διευθυντής πολιτιστικών οργανισμών, ειδικεύεται στη σχέση Τέχνης / Πολιτισμού και δημοτικής/περιφερειακής ανάπτυξης εστιάζοντας στην διεθνή, διαπολιτισμική και σύγχρονη τέχνη

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: