Η γνώμη μου πάνω στο θεατρικό έργο «Μανδραγόρας», του Ιταλού Νικολό Μακιαβέλι  (1469 – 1527 ), σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία της Ρέινα Εσκενάζυ.

Πρόκειται για μία ευχάριστη κωμωδία με συμβολισμούς που ξεπερνάνε τα όρια του 16ου αιώνα – γράφτηκε το 1518 – πέντε χρόνια μετά το κλασικό έργο «Ο Ηγεμών».
Η φαρσική αυτή ηθογραφία με την ωμότητα, τα δόλια και ύπουλα τεχνάσματα που τη διακρίνουν, διαδραματίζεται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και φανερώνει ολοκάθαρα πόσο η ιδεολογία της «συνάδει», με τη σημερινή εποχή.

Η σκηνοθετική γραμμή, ευόδωσε τις προθέσεις, καθώς το έργο αποδίδει τόσο το κλίμα της εποχής, όσο αναπτύσσει ευδόκιμα και τους νοηματικούς κώδικες. Χιούμορ και σάτιρα, στηρίζουν τη δράση και τις ποικίλες ανατροπές που από τη μια ζωντανεύουν τη θεατρική συνθήκη και από την άλλη αποκαλύπτουν την πολιτική διάσταση του συγγράμματος.

Η Ρέινα Εσκενάζυ στήνει με αποτελεσματικότητα τη σκηνική περιπέτεια, με τους χαρακτήρες να είναι έτοιμοι, ο καθένας για το δικό του συμφέρον να φτάσει στα άκρα. Χωρίς καμία ηθική αναστολή, συνθέτουν την ανατομία της εποχής, όπου κυριαρχεί η ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ίντριγκες, ψεύδος και υποκρισία, εξασφαλίζουν τη δραματική ροή της αφήγησης, με πρόσημο την εύστοχη κριτική στην κοινωνική αναλγησία. Η προσαρμογή του κειμένου στα σημερινά εκφραστικά πρότυπα, συμπράττει στο άρτιο τελικό σύνολο, αυτής της προσπάθειας.

Η διανομή των ηθοποιών αποδεικνύεται πετυχημένη, μια ομάδα καλοδουλεμένη, με εκφραστική συμπόρευση και επικοινωνία.

Παίζουν οι Άρης Λεμπεσόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Νικορέστης Χανιωτάκης, Λουκία Πιστιόλα, Φιόνα Γεωργιάδου, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος και Ευάγγελος Σαμιώτης.

Ξεχώρισαν η Λουκία Πιστιόλα, ο Άρης Λεμπεσόπουλος και ο Νικορέστης Χανιωτάκης, σε ρόλο ιδιαίτερο που τον υποστηρίζει με κωμικές σωματικές κινήσεις και ανάλογους μορφασμούς.

Πολύ καλός ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, ευθύβολοι η Φιόνα Γεωργιάδου, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Βαγγέλης Σαμιώτης.

Τα ενδεικτικά σκηνικά και τα όμορφα κοστούμια εποχής, υπογράφει η Λαμπρινή Καρδαρά, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την υπέροχη πρωτότυπη μουσική ο Τάσος Καρακατσάνης. Βοηθός σκηνοθέτιδας η Ανδρομάχη Παπαδοπούλου.
Παραγωγή OLYMPIA CULTURE.

Ο «Μανδραγόρας», του Νικολό Μακιαβέλι, ένα αναγεννησιακό έργο, στη θεατρική σκηνή «Αθηναΐς», είναι μια «ταραχώδης» κωμωδία που επικρίνει με δριμύ τρόπο την προβληματική άρχουσα τάξη, τη διαφθορά, τις ραδιουργίες και τις προκαταλήψεις της φλωρεντινής κοινωνίας και εκκλησίας.Τα μηνύματα αποκτούν διαχρονική διάσταση στη σύγχρονη εποχή, παρότι μας χωρίζουν πέντε αιώνες, από τη συγγραφή του.

Ο «Μανδραγόρας» του Νικολό Μακιαβέλι, του θεμελιωτή της πολιτικής επιστήμης, είναι μια επίκαιρη, εύθυμη και καυστική παράσταση που δεν προδίδει τους σκοπούς της, αντίθετα υπογραμμίζει την αισθητική μιας σφιχτοδεμένης δουλειάς.