Της Ζωής Τόλη

«Ανάμνηση Σμύρνης», στο Ηρώδειο, μια μουσικοθεατρική παράσταση σε κείμενο της Τάνιας Χαροκόπου, βασισμένη σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού, σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα. Πρωτότυπες συνθέσεις, διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, επιμέλεια και διεύθυνση ορχήστρας, Νίκος Ξύδης. Πλούσια, στρωτή και οργάνωμένη παραγωγή της εταιρείας Entertain.gr.

Πολύχρωμη εικονοποιία, τεράστιο εύρος συναισθημάτων, ανατροπές ζωής από τη μία στιγμή στην άλλη, αναπάντητα ερωτήματα, αίσθημα κατάφωρης αδικίας, κυριαρχούν…

Σκηνοθεσία:
Σκηνοθετικές παράλληλες δράσεις, διανθίζουν τον κορμό του δράματος, με φαντασία, ρυθμό και πάθος. Ο Δημήτρης Μαλισσόβας με σεβασμό στην ιστορία, έκτισε ολοκληρωμένες υποκριτικές περσόνες, κάνοντας εύληπτη και εντελή την πολυδραστική ανάγνωστη του έργου. Μαγικά ενεργοποιείται η μνήμη μέσα από την ποικιλία των τραγουδιών των αρχών του 20ου αιώνα, της Σμύρνης, αλλά και από την πληθωρικότητα της στιχουργικής μελωδίας. Σύνδεση του κόσμου της λαμπερής Σμύρνης, λίγο πριν τον όλεθρο με τη σημερινή εποχή.

Κείμενο:
«Ανάμνηση Σμύρνης», μία αξιόλογη, διάφανη, θεατρική δουλειά θεμελιωμένη πάνω στο πηγαίο / χυμώδες σύγγραμμα της Τάνιας Χαροκόπου, της οποίας η προτίμηση για ευαίσθητα θέματα, είναι γνωστή. Με κείμενο πλούσιο και πολυεδρικό, αγγίζονται ποικίλες ιστορίες γεμάτες αγάπη, θλίψη, πόνο, συγκίνηση, αγωνία, αλτρουϊσμό, αντανακλώντας τα ουσιώδη χαρακτηριστικά ενός ιδιαίτερου πολιτισμού που αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας.

Η δύναμη της ψυχής των ανθρώπων αυτών και το μεγαλείο, με το οποίο διαχειρίστηκαν την ήττα και μετά τον ξεριζωμό, είναι παραδειγματικός. Η πολυπολιτισμικότητα και η επίδρασή της αναδεικνύεται αριστοτεχνικά από τη γραφή της ταλαντούχου συγγραφέως. Είναι μία κληρονομιά που δεν εξαγοράζεται, είναι το παρελθόν μας, είναι οι ρίζες μας!

«Η αγάπη των προγόνων για τις παραδόσεις, ήταν πιο δυνατή από το θάνατο …..και μόνο με μια τέτοια αγάπη κρατιέται και κινείται η ζωή……», σημειώνει η δημιουργός Τάνια Χαροκόπου. Ένας φόρος τιμής, ένα χρέος……..

Πρωταγωνιστούν οι Λήδα Πρωτοψάλτη -αφηγήτρια –  Τάσος Χαλκιάς, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βαλέρια Κουρούπη, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Νικολαΐδης, Άρης Πλασκασοβίτης και Χρυσάνθη Γεωργαντίδου. Σύμπραξη έμπειρων / χαρισματικών ηθοποιών με νεότερους που διαθέτουν ήθος και ταλέντο.

Τους παραπάνω πλαισιώνει μία ικανότατη ομάδα ηθοποιών / χορευτών λειτουργώντας ως αρχαίος χορός με αξιοπρόσεκτες φωνές. Ζωντανά στη σκηνή εννέα μουσικοί, από τους οποίους οι έξι είναι μέλη της μπάντας «ΤΖΟΥΜ».

Ερμηνεύει η ασυναγώνιστη Ελένη Βιτάλη που κέρδισε το κοινό με την ευρύτατη γκάμα της ζεστής/ δραματικής φωνής της, απόλυτα ταιριαστή στο θέμα και το ύφος των σμυρναίικων τραγουδιών. Ξεχώρισαν η λυρικότητα και το βάθος με τα οποία υποστήριξε τη σκηνική της υπόσταση.

Η Τουρκάλα Fide Koskal, υπέροχη ερμηνευτική εμφάνιση και πολύ καλός ο Πάνος Παπαγιάννης.

Σκηνογραφία / ενδυματολογία Άννα Μαχαιριανάκη, κοστούμια οίκος Τρανούλη, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη, επιμέλεια ήχου Νίκος Λάγος, χορογραφίες / κινησιολογία Θοδωρής Πανάς, μουσική διδασκαλία Ανδρέας Κουρέτας και εικαστική δημιουργία μακέτας Πάνος Πενταρίτσας. Γενικά όλοι οι συντελεστές δούλεψαν σκληρά και με μεράκι για το θετικότατο αποτέλεσμα.

«Ανάμνηση Σμύρνης», σπουδαία δημιουργία με διαχρονικό χαρακτήρα, αφού όλη αυτή η τραγωδία, έχει περάσει σπό γενιά σε γενιά στη συλλογική μας συνείδηση. Δεν ξεχνάμε όλη αυτή την αποτρόπαια σφαγή και το ανελέητο πογκρόμ του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Εξάλλου η προσφυγιά ήταν και είναι πάντα μια τεράστια αθεράπευτη παγκόσμια πληγή.

Φιλανθρωπικό και καλλιτεχνικό είναι το στίγμα της μοναδικής αυτής παράστασης που πολύτιμη θα είναι η όποια επανάληψή της. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης οικονομικά ασθενέστερων γυναικών, στο κοινωνικό ιατρείο της Γλυφάδας.